Hozzávalók 4 darabhoz:
2 nagy alma (pl. Jonagold, vagy bármilyen téli alma)
1-2 dl tej (amennyit felvesz)
4 evőkanál méz
4 evőkanál dió
4 evőkanál mazsola
mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
A megmosott almák tetejét kb. 2 centire vágjuk le. Távolítsuk el a magokat, a magházat vigyázva, hogy az almákat ne lyukasszuk ki. Egy kevés almát is kiszedhetünk, hogy több töltelék férjen bele. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, a vágott felükkel felfelé.
A töltelékhez rövid ideig pároljuk együtt a tejet, a késsel összeaprított (vagy darált) diót, a mazsolát és a fűszerkeveréket (és az összetört gyümölcshúst, ha kivettünk az almából valamennyit). Töltsük meg ezzel a keverékkel az almákat, majd mindegyik tetejére csorgassunk mézet. Előmelegített sütőbe toljuk, és 180 fokon, kb. 30 percig süssük. Ha az almák megpuhultak, de nem túlságosan, esetleg vaníliasodóval tálalhatjuk.