Ételtcsakokosan

A főtt ételek tárolásának művészete

2017. március 7.

Szó esett már korábban az élelmiszerpazarlás mérséklését elősegítő bevásárlási gyakorlatról, illetve a zöldségek-gyümölcsök optimális tárolási hőmérsékletéről is, most pedig az ételmaradékok helyes tárolási feltételeit vesszük górcső alá.
Az emberek nagy része elteszi későbbi fogyasztásra a megmaradt ételt – ami kiváló lépés a pazarlás csökkentésére –, arra viszont kevesen gondolnak, hogy élelmiszerbiztonság szempontjából megfelelően tegyék mindezt. Az otthon készített és/vagy elfogyasztott élelmiszerek esetén a biztonságos kezelés mindenkinek saját felelőssége, a maradékok tárolása ráadásul kritikus pontot jelent, így cikkünkben ehhez nyújtunk segítséget.
ételek-eltarthatósága-762x1024
Dobozolj!
Az ételt semmiképp sem abban az edényben tegyük el, amelyben készítettük. Osszuk kisebb adagokra, lehetőleg minél laposabb, tiszta edényekbe, ezzel elősegítve a hűlést.
Hűtsd le!
A hűtés a lehető leggyorsabban történjen, de legkésőbb akkor kerüljön a kiporciózott étel a hűtőszekrénybe, mire szobahőmérsékletre hűlt. A hűtőszekrényben mindig lefedve tároljuk az ételmaradékot és az sem hátrányos, ha az optimális tárolási hőmérséklet (2-5 oC) ellenőrzésére hűtőhőmérőt használunk.
Hagyj neki helyet!
A főtt étel soha ne érintkezzen nyers élelmiszerrel. A hűtőszekrényt ne zsúfoljuk túl, illetve az edények között legyen elegendő hely a hideg levegő áramlásához.
Címkézz!
Az edényeket érdemes ellátni a készítés dátumával, így lehet a későbbi felhasználással előre tervezni, valamint a többi családtag is nyomon tudja követni, hogy mit mikor tettünk be a hűtőbe.
Időzíts!
A tárolhatóság idejét az étel jellege határozza meg, de általános szabály, hogy ha 4-5 napnál tovább szeretnénk tárolni, akkor fagyasszuk le a maradékot. Az egyes élelmiszerek ajánlott tárolási idejét a tudományos szakirodalom alapján egy táblázatban foglaltuk össze, amit akár a hűtődre is kitehetsz.
Forrósítsd át!
Az ételmaradékot alaposan át kell melegíteni a fogyasztás előtt, ami a minimum 75°C-ra történő hevítést jelenti. A megfelelő hőmérséklet elérését ételhőmérővel könnyen ellenőrizhetjük.
Szagolj és kóstolj!
Még a leggondosabb ételkészítés és maradéktárolás mellett is előfordulhat, hogy az eltett ételeink romlásnak indulnak. Hogy ne az asztalnál érjen bennünket kellemetlen meglepetés, már melegítés közben, de legkésőbb tálalás előtt illatozzuk és kóstoljuk is meg az egyes fogásokat.
A megadott időintervallumok rövidnek tűnhetnek, azonban így élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalan ételek kerülhetnek az asztalra – másodszorra is. Az odafigyeléssel félretett finom falatok jó szolgálatot tehetnek, főleg egy hosszúra nyúlt nap után, amikor már nincs idő főzni!
Forrás: maradeknelkul.hu
További információk és tippek az alábbi linkeken:
http://maradeknelkul.hu/2017/01/10/mennyi-is-egy-adag/
http://eteltcsakokosan.hu/2015/04/08/mi-a-kulonbseg/
http://eteltcsakokosan.hu/2016/06/16/tarolasi-hibak/
http://eteltcsakokosan.hu/2016/02/19/hutoszekreny-elelmiszer-biztonsagi-szempontbol-helyes-berendezese/

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Zöldséglevesek királynője a karalábé

eteltcsakokosan

Ezekre figyelj a fagylaltárusnál!

eteltcsakokosan

7 alapszabály az élelmiszer eredetű megbetegedések elkerülése érdekében

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató