Most van a paradicsom szezonja, ilyenkor a legfinomabb, tehát ilyenkor kell friss ételeket készíteni belőle. A bruscetta (ejtsd: bruszketta) egy olasz előétel, amit főzni sem kell. Pár alapanyag és pár perc elég hozzá és máris asztalon a finomság.
Hozzávalók:
- 1 bagett vagy erzsébetkenyér
- 50 dkg érett paradicsom
- 1 fej lilahagyma
- 2 evőkanál olivaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
A bagettet szeleteljétek vastag szeletekre. A paradicsomokat és a lilahagymát alaposan mossátok meg és csepegtessétek le, majd egy zöldségekhez használt vágódeszkán kis kockákra aprítsátok fel a paradicsomot. Tegyétek át egy egy tálba és a lilahagymát is aprítsátok fel, majd adjátok a paradicsomhoz. Kevés olivaolajjal keverjétek össze, sózzátok és borsozzátok.
A bagett szeleteket pirítsátok meg: vagy kettesével kenyérpirítóban, vagy egy rácsra helyezve több szeletet a sütőbe is betolhattok és grill fokozaton barnára süthetitek. A meleg piritósokat dörzsöljétek be fokhagymával, majd minden szeltre kanalazzatok a hagymás paradicsomból.
Langyosan tálaljátok! Ha szeretitek, akkor friss bazsalikomot is tehettek rá.
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- Ellenőrizzétek a fokhagymát a felhasználás előtt, egészséges és ép legyen (ne csírázzon, ne legyen penészes, ne legyen sérült).
- A zöldségeket, zöld fűszereket alaposan mossátok meg és csepegtessétek le.