Ételtcsakokosan

Bogrács, grillrács, nyárs

2017. július 29.

Valljuk be, őszintén, szeretünk enni. A nyárban az a jó, hogy végre kint is lehet enni családdal, barátokkal, nem csak zárt helyen. Ha nyár, akkor irány a kert, az erdő, a mező, a vízpart és persze vigyük magunkkal a jól bevált bográcsot, grillrácsot, vagy nyársakat! Nagyobb társaságnak főzni azonban nem csak kihívás, hanem felelősség is. Adunk néhány tippet, hogy a parti a finom ételekről és a jó hangulatról legyen emlékezetes.
food-dinner-grilled-shashlik
Gondolkodjunk előre
Amikor úgy döntünk, hogy nekivágunk a „vadonnak”, jusson eszünkbe, hogy mindaz a kényelem, eszközbőség és higiénia, ami a saját konyhánkban rendelkezésünkre áll, a természetben hiányozni fog. Erre megoldást kell találnunk, hiszen sütés, főzés közben nagyon fontos a hűtés, a megfelelő hőfokra való hevítés, vagy a kéz és a konyhai eszközök tisztántartása.
Ha a szabadban főzünk, mérjük fel a terepet. Mennyi helyünk lesz, hová tehetjük az alapanyagokat, hol tudunk megteríteni. Lesz-e lehetőség hűtésre, vagy esetleg hűtőtáskával kell ezt megoldanunk. Hol rakunk tüzet, mivel, hogyan, hogy biztonságban legyünk, és a világ is biztonságban legyen tőlünk?
Mielőtt tüzet raksz

 • Olyan helyet válassz a tűzrakáshoz, amely szélvédett és legalább 5 méterre van a sátradtól, felszerelésedtől és bármi más gyúlékony anyagtól.
 • A tűzrakóhelyet másfél méter sugarú körben tisztítsd meg; távolítsd el a leveleket, gyepet és minden éghetőt a talajról.
 • Ne gyújts tüzet közel a bokrokhoz vagy a faágakhoz!
 • Ha lehet, áss egy lyukat a tűznek, ami legalább 30 centiméter mély.
 • Lehetőleg építs egy gyűrűt kövekből a tűzrakó hely körül.
 • Válogasd szét a fát méret szerint a tűzrakáshoz (gyújtós, aprófa, tűzifa).
 • Gondold végig, milyen fát égetsz el. SOHA ne vágj ki élő fát az erdőben! Ez egyrészt bűncselekmény, másrészt nedves, ezért nehezen ég!

Amikor tüzet raksz

 • Ne használj semmilyen éghető folyadékot a tűz begyújtásához!
 • Gondold végig, mire akarod használni a tüzet és mennyi ideig van rá szükséged.
 • Mindig figyelje egy felnőtt a tüzet!
 • Mindig figyeld az időjárást! Szelessé váló időben a tűzből elrepülő zsarátnokok könnyen meggyújthatják a megtisztított terület melletti vegetációt.

Tiszta sor
A kézmosásról semmiképpen ne feledkezzünk meg! Minden esetben alaposan – meleg vízzel, szappannal – megmosott kézzel álljunk neki a főzésnek. Mindig mossunk kezet, ha például a szemetest használtuk, hulladékhoz értünk, vagy ha tüsszentettünk, orrot fújtunk. Különösen fontos az alapos kézmosás nyers hús érintése, előkészítése után. Az ételkészítéshez kizárólag tiszta eszközöket, edényeket használjunk fel.
Sülve-főve
Alaposan süssük-főzzük meg a nyers élelmiszereket. És hogy mit jelent az alaposan? Élelmiszerbiztonsági alapszabály, hogy a melegen készülő ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük az étel legvastagabb pontján mérve legalább 2 percen át el nem éri a 72 °C –ot, illetve az étel minden pontján a legalább 75 °C-ot. Használjunk ételhőmérőt, hiszen szaglás, ízlelés, villával megszurkálás, szemrevételezés alapján nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy valóban átfőtt/átsült-e az étel.
Hidegre velük
Az ételeket maximum 2 órán keresztül tároljuk szobahőmérsékleten, nagy melegben maximum 1 órán át. A maradék ételt lefedve tegyük a hűtőszekrénybe, hűtőtáskába. Amennyiben bizonytalanok vagyunk abban, hogy mennyi ideig is volt kint az étel, ne kockáztassunk, inkább dobjuk ki. A maradék ételt fogyasztás előtt újra át kell forrósítani, a langyosítás, melegítés nem elegendő.
Hogyan oltsd el a tüzet?

 • Lehetőleg hagyd teljesen “hamuig” leégni a tüzet, ilyenkor a legkönnyebb jól eloltani.
 • Locsold le a tüzet minél több vízzel!
 • Keverd össze a hamuval. Figyelj a tűz szélére, onnan is húzd középre a hamut!
 • Locsold meg ismét a tüzet!
 • Mielőtt ott hagyod, ellenőrizd jól oltottad-e el! Tartsd a kezed a nedves hamu felé a közepén és a szélén is. NE érintsd meg a hamut, mert megégetheted magad!!!
 • Ha érzed, hogy még forró, önts még rá vizet és keverd össze!
 • Ha a hamu kihűlt, szedd szét a tűzrakó hely köré általad épített gyűrűt, temesd vissza gödröt!
 • Ha a hamu forró, ne indulj el, ne hagyd magára!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Biztonság – forró napokon is

szucseva

Babaételek házilag, mire figyeljünk?

eteltcsakokosan

Szója és az egészség

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató