Ételtcsakokosan

Bizonyos korig tiltólistán

2022. május 20.
Mi a gond a mézzel? Természetesen semmi, ha felnőttekről vagy idősebb gyerekekről van szó. Babákra viszont – annak ellenére, hogy tele van antioxidánsokkal, és alapvetően igen egészséges természetes édesítőszer – veszélyes lehet Clostridium-tartalma miatt.

Hiába egészséges élelmiszer a jó minőségű méz, kisbabák esetén egy bizonyos korig tiltólistán szerepel.

Az ok a mézben található baktériumokban keresendő, illetve egészen pontosan abban, hogy a kicsik emésztőrendszere nincs felkészülve ezek kezelésére.

Mi a gond a mézzel? Természetesen semmi, ha felnőttekről vagy idősebb gyerekekről van szó. Babákra viszont – annak ellenére, hogy tele van antioxidánsokkal, és alapvetően igen egészséges természetes édesítőszer – veszélyes lehet Clostridium-tartalma miatt. Ez a baktérium a porban és a termőföldben él, ezért gyakran beszennyezi a mézet is. Egy felnőtt szervezetnek nem okoz problémát, de egy kisbaba esetében már káros lehet. A kezdetben fejletlen emésztőrendszer nem tudja kezelni a baktériumot, így az botulizmust okozhat, amelynek súlyos következményei is lehetnek. Jellemző tünetei a levertség, az elernyedt izmok, a szokottnál halkabb sírás és a szorulás.

Tehát a méz minden formában tiltólistás a baba 12 hónapos koráig, de szerencsére helyette bőven találunk még finom és tápláló ételeket, amelyeket nyugodt szívvel adhatunk nekik. Kezdetnek jó választás lehet a banán vagy a főtt édesburgonya, mindkét élelmiszer 6 hónapos kortól ajánlott.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fel kell forralni?…

eteltcsakokosan

Minőségi pálinka, minőségi cefre

szucseva

Cukorlexikon

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató