Ételtcsakokosan

Az allergén összetevők kiemelése kötelező

2014. december 13.
7912_9725-400x300

A vásárlók számára is jó hírrel szolgálhatunk az élelmiszerek csomagolásán szereplő információk kapcsán. Ez év december 13-tól ugyanis az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló Uniós rendelet (1169/2011/EU rendelet) alapvető változásokat fog hozni az élelmiszerek jelölési szabályaiban.

7912_9725-400x300A rendelet megalkotásának célja az volt, hogy a fogyasztók még pontosabb információhoz jussanak az általuk fogyasztott élelmiszerekkel kapcsolatosan.  Fő változás, hogy például jól láthatóan ki kell emelni az allergén összetevőket. Ez azt jelenti, hogy vásárlóként az allergén összetevők nevét egyértelműen el tudjuk majd különíteni a többi összetevőtől. Ez az új rendelkezés azokra az élelmiszerekre is vonatkozik, amelyeket nem csomagoltak előre (például a pékárukra). Mostantól már nem számít előrecsomagolt élelmiszernek az az áru, amelyet a vásárlás helyén, kérésünkre csomagolnak be számunkra (például a pultból kimért felvágott).  A rendelet megengedi, hogy a tagállamok saját nemzeti rendelkezésben írhatják elő a nem előrecsomagolt élelmiszereknél az allergén információ megadásának módját. Hazánkban jelenleg is készül erre vonatkozó nemzeti rendelkezés, miszerint a nem előrecsomagolt élelmiszerek allergén információját nem lesz kötelező a termékeken/termékeknél jelölni. Elegendő lesz az értékesítő helyen kifüggeszteni/elhelyezni az információt jól olvasható módon, mely tájékoztatja a végső fogyasztót (azaz minket, vásárlókat) az allergén információ elérhetőségének helyéről és módjáról az adott létesítményben. 2016. december 13-tól a rendelet kötelezővé teszi a tápértékjelölést, valamint módosítja is a feltüntetésére vonatkozó szabályokat.  Meghatározza a jelölésen alkalmazható minimális betűméretet (a csomagolás felületétől függően), valamint azt, hogy az információknak jól olvashatónak kell lennie, amely nem csak a betűmérettől függ (hanem pl. háttérszín, kontraszt, sortávolság stb.).

 Az új EU rendeletben előírt szabályokra való átállás mind az előállítók, mind az ellenőrző hatóság részéről nagy odafigyelést igényel. Az újdonságok megértésében és alkalmazásában segítséget nyújtanak a Bizottság által kiadott Útmutatók is. Senki ne lepődjön meg azon, hogy december 13-tól az üzletek polcain a korábbi szabályok szerint jelölt termékek továbbra is jelen lesznek, mivel a termékek a minőség-megőrzési idejük lejártáig forgalomban lehetnek.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogyan tároljuk a szőlőt?

eteltcsakokosan

Folyadékbevitel időskorban

eteltcsakokosan

Rendelkezik tartósító hatással?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató