Mi jelent a termékeken a nyomokban tartalmazhat kifejezés? Jelen esetben arra gondolok, hogy pl. ha nyomokban tejet tartalmazhat, akkor arra van e valami %-os ráta, vagy bármi, hogy mennyit? A nyomokban tejszármazékot tartalmazhat/olyan helyen készült, ahol tejet is használnak – ezek között van e különbség egyáltalán?
Az élelmiszerek csomagolásán a „nyomokban tartalmazhat” kifejezést akkor szükséges használni, ha a gyártás során a keresztszennyeződés lehetősége fennáll. Ez azt jelenti, hogy olyan üzemben vagy gyártósoron készül az élelmiszer, ahol nincs elkülönítve az allergént tartalmazó és az allergént nem tartalmazó termékek gyártása, ezért nem lehet kizárni, hogy az allergén anyag átkerülhetett pl. a levegőben, vagy a berendezés réseiből kimosódva másik élelmiszerre is. A „nyomokban tartalmazhat” kifejezéshez nem kapcsolódik határérték, az is elképzelhető, hogy nincs az adott termékben keresztszennyeződésből származó anyag, de nem lehet kizárni teljesen a jelenlétét, így a súlyos ételallergiával küzdők számára az ilyen jelöléssel ellátott termékek fogyasztása nem ajánlott.
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom