A kuszkusz Észak-Afrikából származik, alapvetően a durumbúza törete. A durumbúzát gömböcökké formálják kissé benedvesített liszttel, majd méret szerint szétválogatva szárítják. A boltokban hántoltan, őrölve és előfőzve találkozhatunk vele.
Ha gyorsan akarunk összedobni vacsorára valamit, akkor kiváló választás lehet a kuszkusz, hiszen nincs szükség hosszú főzési időre. A kuszkusz a bizonyíték arra, hogy gyorsan és egyszerűen elkészített étel is lehet laktató, nem mellesleg A-, illetve B-vitamin-tartalma miatt fogyasztása kifejezetten ajánlott. A kuszkusz elsősorban köretként ismeretes, de kiváló alapanyaga a sós és édes ételeknek is.
Higiéniai tanácsok
- A gabonaféléket és a belőlük készült alapanyagokat mindig napfénytől és nedvességtől védve, jól zárható edényben tároljuk. A liszteknél különösen fontos a zárt csomagolás használata, a molyosodás veszélye miatt.
- A gabonaféléket felhasználás előtt mindig alaposan mossuk át, így lemossuk a felületükön lévő szennyeződéseket, illetve eltávolíthatjuk a bogárkártevőket, a nem kívánatos leveleket, szárrészeket.
- Fontos, hogy míg a száraz gabonákat szobahőmérsékleten kell raktározni, főzés után a belőlük készült készételeket hűtőben kell tartani, és rövid időn belül el kell fogyasztani, hiszen a megnövekedett nedvességtartalmuk miatt gyorsabban szaporodhatnak el bennük a káros mikrobák.