Ételtcsakokosan

Sulibüfék terítéken

2018. április 10.

Az iskoláskorú gyermekek idejük jelentős részét a suliban töltik, így egészségük szempontjából nem közömbös, hogy milyen ételkínálattal találkoznak ott nap, mint nap. Cikkünkben az iskolai büfék élelmiszer-kínálatára vonatkozó főbb ajánlásokat járjuk körbe, és nem utolsó sorban hasznos tanácsokat gyűjtöttünk össze a szülőknek, mivel támogathatják gyermekeik egészséges táplálkozási szokásainak kialakítását.
appetizer-1238615_960_720
Az iskolai büfék kínálatának összeállításakor fontos szempont, hogy segítse az egészséges táplálkozásra nevelést. Cél a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése, a teljes őrlésű gabonából készült pékáruk, a tej és tejes italok, a sovány húsok előtérbe helyezése, valamint a zsír, só és cukor fogyasztásának csökkentése.
2012. óta jogszabály határozza meg az iskolai büfében árusítható termékek körét, amelyet 2017-ben még inkább szigorítottak. Ezek értelmében a túl cukros és a magas sótartalmú termékek forgalmazását tiltották be az iskolai büfékben. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával összeállított egy segédletet az iskolabüfék árukínálatának kialakításához, amiben részletes javaslatokat fogalmaznak meg termékkörönként. Az ajánlásoknak való megfelelést az iskola-egészségügyi szolgálat vizsgálja.
A zöldség- és gyümölcsfélék tiszta, fogyasztható állapotáról a büfésnek kell gondoskodni. A kínálatban bőséges választékban forduljon elő tejtermék, és a szendvicsek minden esetben tartalmazzanak az évszaknak megfelelő friss zöldséget.
pola-hidup-sehat-4life
Amit magunk is megtehetünk
Szülőként kötelességünk támogatni gyermekeink megfelelő táplálkozási szokásainak kialakulását, ami befolyásolja a felnőttkori táplálkozási viselkedésüket, egészségüket. Mindenekelőtt soha ne engedjük reggeli nélkül iskolába a gyermekeinket és kulacsukba tiszta ivóvizet öntsünk, amelyet a változatosság fenntartása miatt gyümölcslevekkel, például citromlével ízesíthetünk. Érdemes megtanítani a gyermeket arra, hogy mire figyeljen a büfében történő vásárlásnál. Igyekezzünk olyan élelmiszert vásárolni, amelynek a csomagolása ép, és fel vannak tüntetve a termék és az előállító adatai. A sérült, felpuffadt csomagolás az élelmiszer nem megfelelő minőségére figyelmeztet. A termék kiválasztásakor figyeljünk a tárolás körülményeire. Például a hűtendő sütemények, saláták, szendvicsek a hűtőben, a hűtést nem igénylő édességek, pékáruk napfénytől elzárt, száraz helyen legyenek tárolva. A melegítést igénylő készételeket hidegen ne fogyasszuk el!
A helytelen táplálkozás során bevitt alacsony kalciumbevitel csontritkuláshoz, a sok cukor pedig a fogak romlásához, illetve krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegég kialakulásához vezethet. Egyes mesterséges ételszínezékek, például a tatrazin a gyermekeknél hiperaktivitást, figyelemzavart okozhatnak. Emiatt a sós, zsíros chipsek, édes üdítők vásárlását érdemes elkerülni, helyettük hozzá kell szoktatni a gyerekeket az egészségükre pozitív hatást gyakorló, friss gyümölcsök és zöldségek, zöldségchipsek, olajos magvak fogyasztására.
Ha uzsonnás dobozba csomagolunk, mi magunk is ügyeljünk az élelmiszer-biztonsági alapkövetelményekre és a minőségi ételek készítésére.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi a jó sonka titka?

eteltcsakokosan

Higiénia a piacokon

eteltcsakokosan

A sóska

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató