Ételtcsakokosan

Sulibüfék terítéken

2018. április 10.

Az iskoláskorú gyermekek idejük jelentős részét a suliban töltik, így egészségük szempontjából nem közömbös, hogy milyen ételkínálattal találkoznak ott nap, mint nap. Cikkünkben az iskolai büfék élelmiszer-kínálatára vonatkozó főbb ajánlásokat járjuk körbe, és nem utolsó sorban hasznos tanácsokat gyűjtöttünk össze a szülőknek, mivel támogathatják gyermekeik egészséges táplálkozási szokásainak kialakítását.
appetizer-1238615_960_720
Az iskolai büfék kínálatának összeállításakor fontos szempont, hogy segítse az egészséges táplálkozásra nevelést. Cél a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése, a teljes őrlésű gabonából készült pékáruk, a tej és tejes italok, a sovány húsok előtérbe helyezése, valamint a zsír, só és cukor fogyasztásának csökkentése.
2012. óta jogszabály határozza meg az iskolai büfében árusítható termékek körét, amelyet 2017-ben még inkább szigorítottak. Ezek értelmében a túl cukros és a magas sótartalmú termékek forgalmazását tiltották be az iskolai büfékben. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával összeállított egy segédletet az iskolabüfék árukínálatának kialakításához, amiben részletes javaslatokat fogalmaznak meg termékkörönként. Az ajánlásoknak való megfelelést az iskola-egészségügyi szolgálat vizsgálja.
A zöldség- és gyümölcsfélék tiszta, fogyasztható állapotáról a büfésnek kell gondoskodni. A kínálatban bőséges választékban forduljon elő tejtermék, és a szendvicsek minden esetben tartalmazzanak az évszaknak megfelelő friss zöldséget.
pola-hidup-sehat-4life
Amit magunk is megtehetünk
Szülőként kötelességünk támogatni gyermekeink megfelelő táplálkozási szokásainak kialakulását, ami befolyásolja a felnőttkori táplálkozási viselkedésüket, egészségüket. Mindenekelőtt soha ne engedjük reggeli nélkül iskolába a gyermekeinket és kulacsukba tiszta ivóvizet öntsünk, amelyet a változatosság fenntartása miatt gyümölcslevekkel, például citromlével ízesíthetünk. Érdemes megtanítani a gyermeket arra, hogy mire figyeljen a büfében történő vásárlásnál. Igyekezzünk olyan élelmiszert vásárolni, amelynek a csomagolása ép, és fel vannak tüntetve a termék és az előállító adatai. A sérült, felpuffadt csomagolás az élelmiszer nem megfelelő minőségére figyelmeztet. A termék kiválasztásakor figyeljünk a tárolás körülményeire. Például a hűtendő sütemények, saláták, szendvicsek a hűtőben, a hűtést nem igénylő édességek, pékáruk napfénytől elzárt, száraz helyen legyenek tárolva. A melegítést igénylő készételeket hidegen ne fogyasszuk el!
A helytelen táplálkozás során bevitt alacsony kalciumbevitel csontritkuláshoz, a sok cukor pedig a fogak romlásához, illetve krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegég kialakulásához vezethet. Egyes mesterséges ételszínezékek, például a tatrazin a gyermekeknél hiperaktivitást, figyelemzavart okozhatnak. Emiatt a sós, zsíros chipsek, édes üdítők vásárlását érdemes elkerülni, helyettük hozzá kell szoktatni a gyerekeket az egészségükre pozitív hatást gyakorló, friss gyümölcsök és zöldségek, zöldségchipsek, olajos magvak fogyasztására.
Ha uzsonnás dobozba csomagolunk, mi magunk is ügyeljünk az élelmiszer-biztonsági alapkövetelményekre és a minőségi ételek készítésére.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Olajos kisokos

eteltcsakokosan

Cukorlexikon

eteltcsakokosan

Nyaralás meglepetések nélkül

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató