Ételtcsakokosan

Átmenetileg el lehet térni

2022. május 3.

A hazai élelmiszerellátás zavartalan biztosítása érdekében május 2-án megjelent az Országos Főállatorvos 1/2022. számú új határozata, amely lehetővé teszi, illetve szabályozza a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben.

A többféle alternatívát is biztosító szabálygyűjteményt az élelmiszeripar és a kereskedelem szakmai szövetségeinek bevonásával dolgozták ki az Agrárminisztérium (AM) és a Nébih szakértői.

A rendkívüli intézkedést az indokolja, hogy az Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktus Európa-szerte zavart okoz az élelmiszerekkel és összetevőikkel való ellátásban, illetve a jelek szerint jelentős áremelkedést hoz bizonyos alapanyagoknál. Számos élelmiszer-előállító a folyamatos gyártás fenntartása, a megszokott árukínálat biztosítása érdekében kénytelen más, hasonló összetevővel kiváltani az egyébként használt és a termékek jelölésén feltüntetett alapanyagokat.

Ebben a helyzetben az előírt élelmiszer-jelölések használata rendkívüli terhet ró az élelmiszer-vállalkozókra. Az előre, nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje ugyanis zavart okozhatna a megszokott ellátásban, emellett felesleges környezeti terheléssel is járna. A nehézségek kiküszöbölése érdekében a május 2-án megjelent országos főállatorvosi határozat lehetővé teszi az élelmiszeripari szereplőknek, hogy – a határozat visszavonásáig – az élelmiszerek jelölésén szereplő összetevőket más összetevőkkel helyettesítsék, és az így előállított termékeket akár eredeti csomagolóanyagukban forgalomba hozhassák.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos hangsúlyozta, az intézkedés célja, hogy a magyar lakosság a továbbiakban is hozzáférjen a megszokott, biztonságos, minőségi élelmiszerkínálathoz. A rendhagyó helyzetben elengedhetetlen rugalmasabb szabályozás természetesen nem veszélyeztetheti az élelmiszer-biztonságot! Az új előírások biztosítják a vásárlók megfelelő tájékoztatását is, a helyettesítés menete szigorúan szabályozott és egyértelmű, nyilvános vásárlói tájékoztatáshoz kötött.
A jelölésre vonatkozó könnyítés nem alkalmazható például a csecsemők és kisgyermekek számára készült, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek esetében. És továbbra is kötelező az allergén összetevők feltüntetése minden termék csomagolásán! – húzta alá az országos főállatorvos.

Az alapanyag-ellátási láncokban kialakult rendkívüli helyzetben olyan megoldást kellett keresnünk, amellyel a fogyasztók tájékoztatása nem szenved csorbát és emellett a gyártók is tudnak folyamatosan, a megszokott minőségben és mennyiségben élelmiszert biztosítani a hazai lakosság számára. Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a gyártók számára ez nem csak egy egyszerű összetevő csere vagy egy megoldandó logisztikai probléma lesz, hanem egy komplex feladat, amiben figyelni kell elsősorban az élelmiszerbiztonság fenntartására, illetve a termékek számos meghatározó paraméterére, úgy, mint íz, állag, élvezeti érték, eltarthatóság. A Covid során már bebizonyította az élelmiszeripar, hogy együttműködve a hatóságokkal a váratlan helyzeteket meg tudjuk oldani és ez így lesz most is.

A most bejelentett intézkedést megelőzte egy szakmai egyeztetés – emelte ki Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A járványidőszak is bizonyította, hogy a kormány a szakmai szervezetekkel együttműködve tudott hozni olyan hatékony intézkedéseket, melyek a váratlan, előre nem látható problémák megoldását segítette. A mostani kormány- és szaktárca döntés is ebbe a sorba tartozik. Nyilván nem közömbös, hogy a gyakorlatban mennyire zökkenőmentes egy intézkedés, így a piaci szereplők tapasztalatai segítették a végső döntés kialakítását. A jelenlegi intézkedésnél különösen fontos volt, hogy ne sérüljenek a vásárlók érdekei, ugyanakkor a vállalkozások terhei elviselhetők legyenek ebben a rendkívüli helyzetben. A legfontosabb közös cél az élelmiszerbiztonság fenntartása – mondta a főtitkár.

A határozat szerint az érintett termékeknél a teljes felülcímkézés mellett lehetőség van a részleges átcímkézésre vagy az egyértelmű eladóhelyi tájékoztatásra is. Utóbbi esetekben az előállítóknak vagy az első hazai forgalmazóknak a Nébih felé is be kell jelenteniük az érintett termékeiket és a változtatásokról a saját honlapjukon is kötelesek részletesen tájékoztatni a fogyasztókat.

A Nébih valamennyi, a témához kapcsolódó információt az e célból létrehozott tematikus aloldalán gyűjt, amely – a vállalkozói bejelentő űrlappal együtt – az alábbi linken érhető el: https://portal.nebih.gov.hu/osszetevo-helyettesites

Forrás: AM Sajtó

Hivatkozott jogszabály:
az Országos Főállatorvos1/2022. számú határozata

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Pécsi csapat győzedelmeskedett

eteltcsakokosan

Virsli másképp

eteltcsakokosan

Fenyőrügyszirup

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató