Ételtcsakokosan

Rántott hús nélkül nincs lagzi?

2017. augusztus 1.

A lakodalom az ahol összetalálkozik két kenyérsütő, három mikró, két vendégtábor, több-féle íz- és ízlésvilág. Lehet a menyasszony gyönyörű, a virágcsokor káprázatos, a dekoráció elképesztően ötletes, mégis a lagzi hangulatának javarészét a vendégek jóllakottsága határozza meg.
Groom kissing bride hand in wedding reception aerial view
Amikor két ember úgy dönt, hogy összeköti az életét, kezdetét veszi a lázas készülődés. Szerencsére ma már esküvőszervező cégek sokasága áll az ifjú pár rendelkezésére, hogy tanácsot adjon, vagy akár meg is szervezze a nagy napot. Támpontok és igényfelmérés nélkül azonban nehezen tudnak kedvezni az ügyfélnek, akik nem is gondolnak arra, hogy a hagyományos menüsoron kívül számos lehetőségből választhatnak.
Kérdés, hogy ma mi számít hagyományos menü-összeállításnak? Valóban hódítanak még a rántott húsok, pörköltek és társaik? Mi a helyzet a nagyi féle, otthonról hozott zserbóval?
Hogyan változnak a trendek a szezon legkiemelkedőbb és leggyakoribb eseményeinek, az esküvőknek a kulináris világában?
Két esküvőszervező cég szakemberének tapasztalatai alapján bemutatjuk legtrendibb esküvői menüsorokat, szem előtt tartva a két legfontosabb szempontot, a frissesség és az élelmiszerbiztonság alapvető elvárásainak való megfelelést.
Egy hagyományosnak mondott esküvői vacsora – ami egyébként régiónként eltérő lehet –  menete a következő, a lagzi helyszínén a welcome drink elfogyasztása után mindenki elfoglalja helyét, miközben rázendít a zenekar és mindenki énekli, hogy „lakodalom van a mi utcánkban”. Ekkor betoppan a vőfély és rövid, humoros verssel beharangozza a forró, gyöngyöző Újházy tyúkhúsleves megérkeztét. Ezután jöhet a második fogás, ami pörköltet nokedlivel, vagy más szószos húsokat szervíroznak, máshol a sültes tál a legkedveltebb, amin a rántott hústól a cigánypecsenyéig, rizstől a krumpliig minden megtalálható. Majd következhet a tánc, felkínálják a háziasszonyok által sütött édes mézest, kezdődik a menyasszonyrablás, később begurul a torta és végül az éjszakai menü, a töltött káposzta ad egy újabb löketet.
Az elmúlt évek során bizonyos szempontból megváltoztak az igények, nyitottabbak lettek a házasulandók, a nemzetközi trendeknek megfelelő gasztronómiai „újvilág” betörni látszik a magánélet e fontos eseményére és izgalmas módon reformálta meg a menüsort.
Lássunk néhány konkrét példát!
A felszolgálás estében manapság kedveltebb a büfé vacsora, avagy chafingos vacsora, ahol az ételek nagy választéka teszi vonzóvá ezt a felszolgálási formát. Ezekben a nagy tartókban tovább frissek maradnak az ételek, jó lehet, a frissensültek ezekben sem tartja meg órákon keresztül a frissességét.
Nyári esküvőkön igen kedvelt főétel a grillvacsora, habár a grill ételekről egy jó kerti party jut eszünkbe, sokan döntenek kis létszámú, meghittebb lagzi mellett. Ilyenkor a frissen sütött grillkolbász és grillezett zöldség nem csak ízével és illatával emeli az est hangulatát, de élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalanul frissen kerül a vendég tányérjára az étel.
Arra azért érdemes figyelni, főleg egy meleg nyári napon, hogy lehetőség szerint ne a majonézes saláták, ételek legyenek a menü főszereplő, sőt erre a szakemberek is felhívják a figyelmet.
Ha a házasulandók magát a vacsorát a hagyományos menüsor alapján állítják is össze, az éjféli kínálatnál szívesen hagyatkoznak a külföldi gasztrotrendekben is jártas szakemberekre, A lehetőségek végtelen tárházának mondhatni csak a pénztárca szab határt. A stílusos, de még nem annyira extrém sajttáltól, az ehető virágokon át, a fánkfalig, elképesztően sokrétű választékból keresgélhetnek a párok. Egy kiadós tánc után jólesik például megpihenni egy kávés pult mellet, ahol egy barista repíti el a kevésbé táncos lábú vendégeket a kis kávéültetvényekre, és szájukban érezhetik a hagyományos filterkávék újragondolt változatait. De választhatnak a párok a dél-amerikai konyha különlegességeiből is, hiszen egyre jobban hódít éjjeli menüként a tappas, az enchilada vagy a quesadilla.
A desszerteknél a legkedveltebb ételek még mindig szintén a „régi nagyok” mint a somlói, vagy a tiramisu, azonban ezeket sem hagyományos formában kérik tálalni, a séf kreativitására támaszkodva „új köntösben” szeretnék megismerni. A nyár nagy slágere természetesen a semi freddo több esküvő kedvelt édessége, hiszen krémes is, hűsítő is. Ez az olasz különlegesség a jégkása és a jégkrém különleges egyvelegét képezi.
Ha már a desszerteknél tartunk hasznos tipp a nyári esküvőkre:
A mennyasszonyi torta szintén fontos szereplője az estnek. Nem biztonságos és a külsejének is árt, ha a cukrászdától a helyszínig az egyik lelkes rokon autójában olvadozik egy meleg nyári napon. Javasoljuk, hogy kérjenek hűtőautós kiszállítást
Esküvői főszezonban a következő héten folytatjuk az esküvői gasztrotrend cikkünket,  biztonsági tippekkel, trükkökkel, amikre a házasulandóknak érdemes figyelniük, illetve arról is írunk, hogy a mai esküvői ételek hogyan alakulnak, ha ételallergiás van a vendégek között vagy akár az ifjú pár maga is szenved ilyen betegségben.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Krumpli – melyik mire jó?

eteltcsakokosan

Hogy állapítják meg?…

eteltcsakokosan

Nyaralás meglepetések nélkül

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató