Ételtcsakokosan

Rántott hús nélkül nincs lagzi?

2017. augusztus 1.

A lakodalom az ahol összetalálkozik két kenyérsütő, három mikró, két vendégtábor, több-féle íz- és ízlésvilág. Lehet a menyasszony gyönyörű, a virágcsokor káprázatos, a dekoráció elképesztően ötletes, mégis a lagzi hangulatának javarészét a vendégek jóllakottsága határozza meg.
Groom kissing bride hand in wedding reception aerial view
Amikor két ember úgy dönt, hogy összeköti az életét, kezdetét veszi a lázas készülődés. Szerencsére ma már esküvőszervező cégek sokasága áll az ifjú pár rendelkezésére, hogy tanácsot adjon, vagy akár meg is szervezze a nagy napot. Támpontok és igényfelmérés nélkül azonban nehezen tudnak kedvezni az ügyfélnek, akik nem is gondolnak arra, hogy a hagyományos menüsoron kívül számos lehetőségből választhatnak.
Kérdés, hogy ma mi számít hagyományos menü-összeállításnak? Valóban hódítanak még a rántott húsok, pörköltek és társaik? Mi a helyzet a nagyi féle, otthonról hozott zserbóval?
Hogyan változnak a trendek a szezon legkiemelkedőbb és leggyakoribb eseményeinek, az esküvőknek a kulináris világában?
Két esküvőszervező cég szakemberének tapasztalatai alapján bemutatjuk legtrendibb esküvői menüsorokat, szem előtt tartva a két legfontosabb szempontot, a frissesség és az élelmiszerbiztonság alapvető elvárásainak való megfelelést.
Egy hagyományosnak mondott esküvői vacsora – ami egyébként régiónként eltérő lehet –  menete a következő, a lagzi helyszínén a welcome drink elfogyasztása után mindenki elfoglalja helyét, miközben rázendít a zenekar és mindenki énekli, hogy „lakodalom van a mi utcánkban”. Ekkor betoppan a vőfély és rövid, humoros verssel beharangozza a forró, gyöngyöző Újházy tyúkhúsleves megérkeztét. Ezután jöhet a második fogás, ami pörköltet nokedlivel, vagy más szószos húsokat szervíroznak, máshol a sültes tál a legkedveltebb, amin a rántott hústól a cigánypecsenyéig, rizstől a krumpliig minden megtalálható. Majd következhet a tánc, felkínálják a háziasszonyok által sütött édes mézest, kezdődik a menyasszonyrablás, később begurul a torta és végül az éjszakai menü, a töltött káposzta ad egy újabb löketet.
Az elmúlt évek során bizonyos szempontból megváltoztak az igények, nyitottabbak lettek a házasulandók, a nemzetközi trendeknek megfelelő gasztronómiai „újvilág” betörni látszik a magánélet e fontos eseményére és izgalmas módon reformálta meg a menüsort.
Lássunk néhány konkrét példát!
A felszolgálás estében manapság kedveltebb a büfé vacsora, avagy chafingos vacsora, ahol az ételek nagy választéka teszi vonzóvá ezt a felszolgálási formát. Ezekben a nagy tartókban tovább frissek maradnak az ételek, jó lehet, a frissensültek ezekben sem tartja meg órákon keresztül a frissességét.
Nyári esküvőkön igen kedvelt főétel a grillvacsora, habár a grill ételekről egy jó kerti party jut eszünkbe, sokan döntenek kis létszámú, meghittebb lagzi mellett. Ilyenkor a frissen sütött grillkolbász és grillezett zöldség nem csak ízével és illatával emeli az est hangulatát, de élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalanul frissen kerül a vendég tányérjára az étel.
Arra azért érdemes figyelni, főleg egy meleg nyári napon, hogy lehetőség szerint ne a majonézes saláták, ételek legyenek a menü főszereplő, sőt erre a szakemberek is felhívják a figyelmet.
Ha a házasulandók magát a vacsorát a hagyományos menüsor alapján állítják is össze, az éjféli kínálatnál szívesen hagyatkoznak a külföldi gasztrotrendekben is jártas szakemberekre, A lehetőségek végtelen tárházának mondhatni csak a pénztárca szab határt. A stílusos, de még nem annyira extrém sajttáltól, az ehető virágokon át, a fánkfalig, elképesztően sokrétű választékból keresgélhetnek a párok. Egy kiadós tánc után jólesik például megpihenni egy kávés pult mellet, ahol egy barista repíti el a kevésbé táncos lábú vendégeket a kis kávéültetvényekre, és szájukban érezhetik a hagyományos filterkávék újragondolt változatait. De választhatnak a párok a dél-amerikai konyha különlegességeiből is, hiszen egyre jobban hódít éjjeli menüként a tappas, az enchilada vagy a quesadilla.
A desszerteknél a legkedveltebb ételek még mindig szintén a „régi nagyok” mint a somlói, vagy a tiramisu, azonban ezeket sem hagyományos formában kérik tálalni, a séf kreativitására támaszkodva „új köntösben” szeretnék megismerni. A nyár nagy slágere természetesen a semi freddo több esküvő kedvelt édessége, hiszen krémes is, hűsítő is. Ez az olasz különlegesség a jégkása és a jégkrém különleges egyvelegét képezi.
Ha már a desszerteknél tartunk hasznos tipp a nyári esküvőkre:
A mennyasszonyi torta szintén fontos szereplője az estnek. Nem biztonságos és a külsejének is árt, ha a cukrászdától a helyszínig az egyik lelkes rokon autójában olvadozik egy meleg nyári napon. Javasoljuk, hogy kérjenek hűtőautós kiszállítást
Esküvői főszezonban a következő héten folytatjuk az esküvői gasztrotrend cikkünket,  biztonsági tippekkel, trükkökkel, amikre a házasulandóknak érdemes figyelniük, illetve arról is írunk, hogy a mai esküvői ételek hogyan alakulnak, ha ételallergiás van a vendégek között vagy akár az ifjú pár maga is szenved ilyen betegségben.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mikor mondhatjuk egy termékről, hogy az glutén mentes?

eteltcsakokosan

Ételek stressz ellen

eteltcsakokosan

Rozé – a filigrán hölgy

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató