Ételtcsakokosan

Allergének 2. – Tojás

2015. november 5.

Cikksorozatunk célja a 14 jelölésköteles allergén bemutatása, élelmiszereken feltüntetett jelölése, illetve a különböző élelmiszerekben való előfordulásának részletezése.

allergens-2Allergénnek nevezünk minden olyan terméket és anyagot, amely szervezetünkben allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció, az immunrendszer nem megfelelő válasza, mely során szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen védekezik. Az allergiás válasz kialakulásához, az adott allergénnel minimum kétszer kell találkoznia szervezetünknek.

Az eladásra kerülő előrecsomagolt élelmiszereken kötelező feltüntetni az élelmiszer nevét, összetevőit, az összetevők között kiemelten a benne található allergéneket, bizonyos esetekben az összetevők mennyiségét, a nettó mennyiségét, minőség megőrzési vagy fogyaszthatósági idejét, ha szükséges a tárolási és felhasználási feltételeit, a felelős élelmiszer-vállalkozás nevét és címét, bizonyos meghatározott esetekben a származási ország vagy eredet helyét és a felhasználási útmutatót, 2016. december 13-tól a tápértékjelölését, illetve italoknál az 1,2% feletti alkoholtartalmat.

Amikor az élelmiszer neve egyértelmű utalást tartalmaz az allergén anyagra (pl. 10 db-os tojás) akkor nem kell külön jelölni a termék csomagolásán az allergént (pl.: Allergén összetevő: tojás).

A tojásallergia gyakorisága 2,6%, főként gyermekkorban jelentkező, de felnőttek körében is előforduló betegség. A tojás körülbelül 40 fajta fehérjét tartalmaz, közülük az allergén hatásúak elsősorban a tojásfehérjében találhatóak meg, ugyanakkor a tojássárgájában lévő szikhártyák is kiválthatják az allergiás reakciót. Előfordulhat olyan eset is, hogy a beteg a tojásfehérjére és sárgájára egyaránt érzékeny.

Tünetek

A tojás fogyasztását követően fellépő bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, az arc, a torok duzzadása, nehézlégzés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom esetén kell tojásallergiára gondolni.

1431808_85191067-1024x682

Mire fontos figyelni vásárláskor?

Vásárlás során fokozottan kell figyelni az összetevőkre, melyek közül a tojás jelenlétére az alábbi kifejezések utalnak: tojás (nyersen, fagyasztva, főzve, sütve, porítva), létojás, tojáspor, tojássárgája (frissen, fagyasztva, porítva), tojásfehérje (frissen, fagyasztva, porítva), tojásalbumin, tojáslecitin, ovalbumin, konalbumin, ovomukoid, lizozim, levitin, vitellin, ovovitellin, ovoglobulin G2 és G3.

Tojásérzékenység esetében, az erős keresztreakció miatt tojásfehérje, tojássárgája, illetve más szárnyasok tojása fogyasztása sem javasolt.

Számos élelmiszeripari termék tartalmazhat összetevőként tojást

Ilyen élelmiszerek a cukrászsütemények, fagyasztott desszertek, fagylaltféleségek, fasírtok, fánkok, finompékáruk, habcsókok, húskészítmények, kenyérfélék, krémek, lepények, levesek, majonézek, mirelit tészták, panírozott ételek, péksütemények, saláta öntetek, sodók, sütemények, száraztészták, szószok vélhetően tartalmazhatnak tojást, illetve minden olyan készítmény melyet tojással kennek le, veszélyt jelent a tojásra érzékeny fogyasztóknak. A tojásallergiás betegeknél fontos ügyelni arra is, hogy ritkán, a csirkehús fogyasztása után, valamint bőrérintkezés illetve a tyúktoll allergénjének belélegzése miatt is felléphetnek allergiás tünetek.

Érdekességként említenénk még a borok esetleges tojástartalmát, mivel egyes borászatokban a bor derítésére tojást használnak fel. Továbbá a gyógyszeripar is alkalmazza, amely az oltóanyagok előállításakor hasznosítja a tojást (pl: sárgaláz elleni, MMR, illetve influenzaoltás). Szerencsére az oltóanyag gyártók, különböző technológiák alkalmazásával előállították a kevesebb tojásfehérjét tartalmazó, illetve a teljesen tojásmentes vakcinákat is.

Tojáshelyettesítők

Főzés során a tojást helyettesíthetjük. Ételek sűrítésére keményítőt vagy burgonyát, lazítására búzadarát, tojásmentes zsemlemorzsát, rizst, élesztőt, illetve szódabikarbónát használhatunk fel. Mindemellett vásárolhatunk tojáspótló porokat is, melyek adott mennyiségű vízzel történő összekeverése után, a szokásos módon felhasználhatóak sütéshez és főzéshez egyaránt.

Kapcsolódó cikkek:

Felhasznált források: elelmezes.hu

Kép forrása:www.ajslabels.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Oktatási nagyköveteket keres a Nébih

szucseva

Ezerarcú karfiol

eteltcsakokosan

A héjában van a vitamin…!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató