Ételtcsakokosan

A tűz jó szolga, de rossz mester!

2018. június 21.

Talán nem is gondolnád, de Magyarországon évente több mint 20 000 erdő- és vegetációtűz keletkezik. Ezek a tüzek a szárazabb években mintegy 500 millió négyzetméter területet érintenek!

tűz
Szemben más kontinensekkel, Magyarországon a tüzek 99 százaléka emberi mulasztás, főleg gondatlanság miatt keletkezik.
A tüzeket elsősorban

 • az autóból, vonatból, bicikliről kidobott, eldobott cigarettacsikkek,
 • hanyagul ott hagyott tábortüzek,
 • gondatlanul végrehajtott kiskerti és tarlóégetések,
 • rosszul szervezett grillezés és bográcsozás okozzák.

A lángok szeles, száraz időben pillanatok alatt terjedhetnek tovább. Az avar és az elhalt gyep akár egy kisebb eső után 1 órával is képes meggyulladni. Túl magasra rakott tábortűzből, nyitott grillsütőből a szél akár 100-200 méterre is elviheti az égő zsarátnokokat begyújtva a vegetációt.
A nem megfelelően eloltott tábortűz kis szél hatására akár 3 nappal később is begyújthatja az erdőt.
Az év folyamán két kiemelten tűzveszélyes időszakot különíthetünk el.

 • A TAVASZI TÜZEK jellemzően a hóolvadás utáni, február–áprilisi csapadékmentes időszakra esnek. A tűz tovaterjedését segíti, hogy a vegetáció még nem zöldült ki, és az előző évről nagy mennyiségű elszáradt lágyszárú növényzet, illetve lomb található a területen, amely száraz időben könnyen lángra lobban.

A tavaszi vegetációtüzek főként lombos erdősítésekben, fiatalosokban, cserjésekben és gyepterületeken keletkeznek. A tűz nemcsak sok hektár fiatal erdő pusztulását okozza, hanem súlyos károkat okoz a tavasszal éledő természetnek, elpusztítva sok állatfaj kicsinyeit is.

 • A NYÁRI IDŐSZAKBAN a hosszabb csapadékmentes, száraz, meleg időjárási viszonyok következtében, az erdei avar- és tűlevélréteg, illetve az itt felhalmozódott elhalt gallyak, ágak teljesen kiszáradnak és könnyen lángra kapnak. A nyári erdőtüzek intenzitása a szélsőségesebb időjárással nő, egyre gyakrabban kell koronatüzek ellen védekezni.

tűzes
Hol gyújthatok tüzet?
A tűzgyújtási szabályok nagyban függnek attól, hogy hol szeretnénk tüzet rakni. Erdőben elsősorban a kijelölt, kiépített tűzrakó helyen szabad tüzet rakni, ehhez nem kell külön engedély sem. Ha nem ilyen helyen akarunk tüzet rakni, ahhoz erdőben az erdőgazdálkodó, erdőn kívül a terület kezelőjének engedélye kell. Védett természeti területen a tűzrakáshoz a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges lehet! Ha nem egy kiépített tűzrakó helyen raksz tüzet, alakítsd ki megfelelően a tűzrakó helyet! A tűzteret rakd körbe kövekkel vagy mélyítsd a földbe.
Mikor gyújthatok tüzet?
Főszabály szerint mindig lehet tüzet rakni, ha az adott helyen nincsen érvényben tűzgyújtási tilalom. A tűzgyújtási tilalom az erdőre valamint a külterületi ingatlanoknak az erdők és fásítások 200 méteres körzetében található területére vonatkozik.
(Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www. erdotuz.hu honlapon tájékozódhatsz.)
Tűzgyújtás a kertben
Sajnos a nem körültekintően végzett kerti növényi hulladékégetés (például: avarégetés) is rendszeresen okoz erdő- és vegetációtüzet. Előfordul az is, hogy a kerti sütéshez-főzéshez gyújtott tűz másnap, harmadnap ugrótüzek forrásaként újraéled. Ne feledd, hogy ha a helyi önkormányzati rendelet nem tartalmaz kivételszabályt (nem jelöl meg egy napot a hétből), TILOS a kertben növényi hulladékot égetni! Mindamellett te és a kerted is jobban jár, ha inkább komposztálsz.
favágástűz
Ellenőrző lista tűzrakáshoz
TEDD

 • Csak akkor gyújts tüzet, ha felnőtt is jelen van!
 • Tartsd távol a gyerekeidet és a háziállatokat a tűztől!
 • Tájékozódj a tűzgyújtási szabályokról az adott helyen (hol vagy, van-e tűzgyújtási tilalom)
 • Ellenőrizd, hogy a tábortűz elég távol van-e a sátradtól vagy mástól, ami meg tud gyulladni!
 • Használj köveket, hogy kialakíts egy gyűrűt a megtisztított területen belül!
 • Használd a „Víz – keverés – víz – kézrátétel” módszert a tűz biztonságos eloltásához!

NE TEDD

 • Ne gyújts tüzet, ha az idő nagyon szeles!
 • Ne hagyd a tüzet őrizetlenül!
 • Ne használj gyúlékony folyadékot a tábortűz meggyújtásához!
 • Ne égess üveget, szemetet, műanyagot!
 • Ne engedd a gyerekeket a tűz közelében játszani!
 • Ne csak földdel vagy homokkal oltsd el a tüzet, mindig használj vizet!
 • Ne ásd el a meleg/forró zsarátnokokat, égő részeket a hamuba
 • !Ne hagyd ott a tüzet, mielőtt megfelelően eloltottad volna!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az Európai Bizottság élelmiszerbiztonsági kérdések gyűjteménye

eteltcsakokosan

Piros, édes és isteni!

eteltcsakokosan

Félig fűszer, félig zöldség – A torma

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató