Ételtcsakokosan

A tűz jó szolga, de rossz mester!

2018. június 21.

Talán nem is gondolnád, de Magyarországon évente több mint 20 000 erdő- és vegetációtűz keletkezik. Ezek a tüzek a szárazabb években mintegy 500 millió négyzetméter területet érintenek!

tűz
Szemben más kontinensekkel, Magyarországon a tüzek 99 százaléka emberi mulasztás, főleg gondatlanság miatt keletkezik.
A tüzeket elsősorban

 • az autóból, vonatból, bicikliről kidobott, eldobott cigarettacsikkek,
 • hanyagul ott hagyott tábortüzek,
 • gondatlanul végrehajtott kiskerti és tarlóégetések,
 • rosszul szervezett grillezés és bográcsozás okozzák.

A lángok szeles, száraz időben pillanatok alatt terjedhetnek tovább. Az avar és az elhalt gyep akár egy kisebb eső után 1 órával is képes meggyulladni. Túl magasra rakott tábortűzből, nyitott grillsütőből a szél akár 100-200 méterre is elviheti az égő zsarátnokokat begyújtva a vegetációt.
A nem megfelelően eloltott tábortűz kis szél hatására akár 3 nappal később is begyújthatja az erdőt.
Az év folyamán két kiemelten tűzveszélyes időszakot különíthetünk el.

 • A TAVASZI TÜZEK jellemzően a hóolvadás utáni, február–áprilisi csapadékmentes időszakra esnek. A tűz tovaterjedését segíti, hogy a vegetáció még nem zöldült ki, és az előző évről nagy mennyiségű elszáradt lágyszárú növényzet, illetve lomb található a területen, amely száraz időben könnyen lángra lobban.

A tavaszi vegetációtüzek főként lombos erdősítésekben, fiatalosokban, cserjésekben és gyepterületeken keletkeznek. A tűz nemcsak sok hektár fiatal erdő pusztulását okozza, hanem súlyos károkat okoz a tavasszal éledő természetnek, elpusztítva sok állatfaj kicsinyeit is.

 • A NYÁRI IDŐSZAKBAN a hosszabb csapadékmentes, száraz, meleg időjárási viszonyok következtében, az erdei avar- és tűlevélréteg, illetve az itt felhalmozódott elhalt gallyak, ágak teljesen kiszáradnak és könnyen lángra kapnak. A nyári erdőtüzek intenzitása a szélsőségesebb időjárással nő, egyre gyakrabban kell koronatüzek ellen védekezni.

tűzes
Hol gyújthatok tüzet?
A tűzgyújtási szabályok nagyban függnek attól, hogy hol szeretnénk tüzet rakni. Erdőben elsősorban a kijelölt, kiépített tűzrakó helyen szabad tüzet rakni, ehhez nem kell külön engedély sem. Ha nem ilyen helyen akarunk tüzet rakni, ahhoz erdőben az erdőgazdálkodó, erdőn kívül a terület kezelőjének engedélye kell. Védett természeti területen a tűzrakáshoz a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges lehet! Ha nem egy kiépített tűzrakó helyen raksz tüzet, alakítsd ki megfelelően a tűzrakó helyet! A tűzteret rakd körbe kövekkel vagy mélyítsd a földbe.
Mikor gyújthatok tüzet?
Főszabály szerint mindig lehet tüzet rakni, ha az adott helyen nincsen érvényben tűzgyújtási tilalom. A tűzgyújtási tilalom az erdőre valamint a külterületi ingatlanoknak az erdők és fásítások 200 méteres körzetében található területére vonatkozik.
(Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www. erdotuz.hu honlapon tájékozódhatsz.)
Tűzgyújtás a kertben
Sajnos a nem körültekintően végzett kerti növényi hulladékégetés (például: avarégetés) is rendszeresen okoz erdő- és vegetációtüzet. Előfordul az is, hogy a kerti sütéshez-főzéshez gyújtott tűz másnap, harmadnap ugrótüzek forrásaként újraéled. Ne feledd, hogy ha a helyi önkormányzati rendelet nem tartalmaz kivételszabályt (nem jelöl meg egy napot a hétből), TILOS a kertben növényi hulladékot égetni! Mindamellett te és a kerted is jobban jár, ha inkább komposztálsz.
favágástűz
Ellenőrző lista tűzrakáshoz
TEDD

 • Csak akkor gyújts tüzet, ha felnőtt is jelen van!
 • Tartsd távol a gyerekeidet és a háziállatokat a tűztől!
 • Tájékozódj a tűzgyújtási szabályokról az adott helyen (hol vagy, van-e tűzgyújtási tilalom)
 • Ellenőrizd, hogy a tábortűz elég távol van-e a sátradtól vagy mástól, ami meg tud gyulladni!
 • Használj köveket, hogy kialakíts egy gyűrűt a megtisztított területen belül!
 • Használd a „Víz – keverés – víz – kézrátétel” módszert a tűz biztonságos eloltásához!

NE TEDD

 • Ne gyújts tüzet, ha az idő nagyon szeles!
 • Ne hagyd a tüzet őrizetlenül!
 • Ne használj gyúlékony folyadékot a tábortűz meggyújtásához!
 • Ne égess üveget, szemetet, műanyagot!
 • Ne engedd a gyerekeket a tűz közelében játszani!
 • Ne csak földdel vagy homokkal oltsd el a tüzet, mindig használj vizet!
 • Ne ásd el a meleg/forró zsarátnokokat, égő részeket a hamuba
 • !Ne hagyd ott a tüzet, mielőtt megfelelően eloltottad volna!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Pár hónap múlva még jó lehet…?

eteltcsakokosan

A krumpli ideje

eteltcsakokosan

Honnan tudhatom hogy?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató