Ételtcsakokosan

Az értékes durumbúza

2018. február 15.

A durumbúza fontos alapanyaga az egészséges táplálkozásnak kiváló beltartalmi értékei miatt. Nézzük át ennek a sokszínű gabonának a pozitív tulajdonságait!
Tápanyagforrásunk alapja ősidők óta a gabonafélékből származik. A fejlett technológia által jelentőssé váltak a feldolgozott, finomított gabonatermékek – például a finomliszt, a búzadara stb. előállítása –, amelyek nagyban megkönnyítették a háziasszonyok számára az ételkészítést. Manapság azonban ezek háttérbe kezdenek szorulni az egészségtudatos étkezés fontosságának növekedésével. A durumbúza az egyik kiemelkedő alapanyaga a modern konyháknak, hiszen fehérjetartalma magas, szénhidráttartalma lassú felszívódású, tojás és egyéb adalékanyagok nélkül is könnyen készíthető belőle rugalmas tészta. Cikkünkben a durumbúza és az ezekből készült ételek pozitív tulajdonságait nézzük át.
duribuza
Durumbúza
A durumbúza, más néven kemény búza a mediterrán területek népszerű gabonafajtája. A durumbúza és a hagyományos búza közötti különbség a szénhidrát kémiai összetételében keresendő. A durumbúzában található keményítőt nehezebben tudja lebontani a szervezetünk, így az lassabban emeli meg a vércukorszintet, mint a hagyományos búzáé. Emiatt a durumbúza fogyasztása az egészség megóvása érdekében mindenkinek ajánlott, de rendkívül hasznos a fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek. Magas a rost és vitamintartalma. Vigyázzunk azonban arra, hogy a durumbúza és a belőlük készült termékek is tartalmaznak glutént!
A keménybúza őrleményéből tojás és egyéb adalékanyagok hozzáadása nélkül is kiváló minőségű tészták készülnek. A tészták sárga színét a magokban található természetes színezőanyag, a béta-karotin adja. Kenyérsütésre, dagasztásra önmagában kevésbé ajánlott, a nehezen hozzáférhető glutén tartalma miatt. Mivel a durumtészták nem tartalmaznak tojást, jól beilleszthetők a koleszterinszegény étrendbe, illetve a szalmonellafertőzés veszélye sem áll fenn.durumbúza
Bulgur
A bulgur durumbúzából nyert töret, a közel-keleti konyha egyik alap élelmiszere, amely édesen és sósan is fogyasztható. Előkészítése során a lehántolt búzaszemeket először megpárolják, majd megfelelő méretűre összetörik. A bulgur a teljes búzaszemet tartalmazza, megtalálható benne a tápláló, antioxidánsokban gazdag csíra, illetve a rostban gazdag korpa is. Emiatt a bulgur kiváló rostforrás, aminek köszönhetően segíti a bélmozgást és gátolja a székrekedést.  Emellett a bulgurral készült ételek nagyon táplálóak, hiszen a benne található szénhidrátok lassabban szívódnak fel, emiatt tovább okoz teltségérzetet. A bulgur gazdag B- és E-vitaminban, foszforban, magnéziumban, káliumban és vasban. Folsav tartalma miatt a kismamáknak is ajánlatos a fogyasztása, illetve a nagyon alacsony glikémiás indexe miatt a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Főzni kevés ideig kell, ezután a tarhonyához hasonló állaga lesz.
bulgur
Kuszkusz
A kuszkusz Észak-Afrikából származik, alapvetően a durumbúza törete. A durumbúzát gömböcökké formálják kissé benedvesített liszttel, majd méret szerint szétválogatva szárítják. A boltokban hántoltan, őrölve és előfőzve találkozhatunk vele. Ha gyorsan akarunk összedobni vacsorára valamit, akkor kiváló választás lehet a kuszkusz, hiszen nincs szükség hosszú főzési időre. A kuszkusz a bizonyíték arra, hogy gyorsan és egyszerűen elkészített étel is lehet laktató, nem mellesleg A-, illetve B-vitamin-tartalma miatt fogyasztása kifejezetten ajánlott. A kuszkusz elsősorban köretként ismeretes, de kiváló alapanyaga a sós és édes ételeknek is.kusztkusz
Higiéniai tanácsok

  • A gabonaféléket és a belőlük készült alapanyagokat mindig napfénytől és nedvességtől védve, jól zárható edényben tároljuk. A liszteknél különösen fontos a zárt csomagolás használata,   a molyosodás veszélye miatt.
  • A gabonaféléket felhasználás előtt mindig alaposan mossuk át, így lemossuk a felületükön lévő szennyeződéseket, illetve eltávolíthatjuk a bogárkártevőket, a nem kívánatos leveleket, szárrészeket.
  • Fontos, hogy míg a száraz gabonákat szobahőmérsékleten kell raktározni, főzés után a belőlük készült készételeket hűtőben kell tartani, és rövid időn belül el kell fogyasztani, hiszen a megnövekedett nedvességtartalmuk miatt gyorsabban szaporodhatnak el bennük a káros mikrobák.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egy hűsítő fagyi recept

eteltcsakokosan

Biztosan jó, ha „steril”?

szucseva

Tojásvásárlás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató