Ételtcsakokosan

Megelőzhető a Campylobacter okozta fertőzés!

2019. június 4.

Az első Élelmiszerbiztonsági Világnap fő üzenete, hogy az élelmiszerlánc egyben felelősségi láncolat is, melyben a lánc végén a fogyasztónak is van feladata és felelőssége.
Az Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából szeretnénk bemutatni, hogy maguk a fogyasztók, nem kiszolgáltatottak, és mit tehetnek a legtöbbször háztartásokban előforduló Campylobacter okozta ételfertőzések megelőzéséért.
Ennek szemléltetéséhez kisfilmet készítettünk, a Campylobacter ételfertőzés kialakulásához vezető, háztartási ételkészítési hibákról. Ez a kórokozó felelős a legtöbb élelmiszer-fertőzésért a világon, és az Európai Unióban is. 2017-ben a közösségi országokban 246.158 fő igazolt megbetegedést regisztrálták.

 


A kisfilm egy háztartási konyhai ételkészítési folyamatot mutat be. A videó képei jól szemléltetik a fertőzés terjedési útvonalát, hogy miként kerülhet át a baktérium a nyers baromfihús felületéről a konyhai eszközökre, a háziasszony kezére és a fogyasztásra kész élelmiszerekre.
A Camylobacter baktérium az élővilágban gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (leggyakrabban szárnyasok, marha, házi kedvencek) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg, vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, ürülékével kerül a külvilágba. A Campylobacter fertőzés terjesztésében a nyers, vagy nem eléggé átsült baromfihús, a hőkezelés nélkül fogyasztott tej, elvétve az ivóvíz, vagy környezetből eredő szennyeződés játszik szerepet. Ételeinkre leggyakrabban a nyers baromfihúsról kereszt-szennyeződéssel, kéz, eszköz, edény, munkafelület közvetítésével kerül rá.
A betegség lappangási ideje 1-10 nap, általában 2-5 nap. A legtöbb fertőzés tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel zajlik le, de egyéni érzékenységől, fogékonyságtól függően egészen súlyos megbetegedés is előfordulhat. Tünetei a láz, hasi (görcsös) fájdalom, hasmenés, mely akár véres is lehet. A hányinger gyakori, de a hányás ritka. A hasi fájdalom olyan erős lehet, hogy akár vakbélgyulladás, hashártyagyulladás gyanúját is keltheti. A fertőzés iránt a kisgyermekek a legfogékonyabbak, különösen a két év alatti korosztály, mely a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes. A betegség lefolyása, időtartama, súlyossága változó, azonban a betegek többsége gyógyszeres kezelés nélkül meggyógyul, időnként visszaesések tapasztalhatók, főleg felnőttek között. Súlyos esetekben ízületi vagy idegrendszeri szövődmények is kialakulhatnak. A beteg, vagy kórokozó hordozó emberek székletével, a szervezetükből kiürülő baktérium további fertőzések kiváltója lehet, amely alapvető személyi higiénés szabályokkal azonban megelőzhető.
A nyers baromfihúson előforduló baktériumok jelenléte nem látható, nem érzékelhető! A baktériumokat csak az alapos sütés-főzés pusztítja el. Ezért a baromfihúsból készült ételek csak akkor fogyaszthatók biztonsággal, ha alaposan hőkezeltek, átforrtak, vagy hőmérsékletük ételhőmérővel ellenőrizhetően belsejükben is elérte legalább a 75 °C-ot. A nyers tejet is mindig forraljuk fel!
A Campylobacter baktérium általában nem képes az élelmiszerben szaporodni, azonban ott életben marad, és a megbetegedés kiváltásához alacsony csíraszámban jelen lévő baktérium is elegendő. Ezért lényeges, hogy fogyasztás előtt a tárolt ételeket újra át kell forrósítani, nem elegendő csak megmelegíteni. Nagyon fontos a nyersanyagok (főleg a nyers baromfihúsok, nyers tej) és a fogyasztásra kész élelmiszerek elkülönítése, a keresztszennyezés megelőzése. Legalább ilyen fontos a gyakori kézmosás, különösen ételkészítés során. Mindig mosson kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdene, kezéről a kézmosás hatékonyságát gátló ékszereket távolítsa el. Gondosan mosson kezet a nyers húsok kezelése és a zöldségek előkészítése után is. Elengedhetetlen a kézmosás étkezés előtt, állatok gondozása, simogatása után! Ne engedje be a kutyát, macskát a konyhába!
Ha valaki beteg, vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre.
Lázas, hasmenéses beteg ételkészítéssel, ételfelszolgálással ne foglalkozzon, nehogy másokat is megfertőzzön!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Merjünk szólni!

eteltcsakokosan

Mi az a BPA-mentesség?

eteltcsakokosan

Nassolj egészségesen!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató