Ételtcsakokosan

A grillezés 5 alapszabálya

2015. július 10.

Nyáron sokkal gyakoribbak a nagyobb családi, baráti összejövetelek, hiszen a jó idő miatt a szabadban lehetünk, nem szorulunk a négy fal közé. Ilyenkor gyakrabban készülnek az ételek grill rácson a köret általában valamilyen könnyed saláta és a sütés nélküli desszertek is előnyt élveznek a nagy melegben. Nagyobb társaságnak főzni nem csak kihívás, de nagy felelősség is. Érdemes ilyenkor még körültekintőbbnek lenni, nehogy az ételmérgezésről legyen emlékezetes a kerti parti.

A grillezés alapszabályai:

  1. A húsokat azonos vastagságúra szeleteljük fel, pácoljuk be, majd zárt edényben tegyük be a hűtőszekrénybe és csak közvetlenül a grillezés előtt vegyük ki onnan.
  2. Csak tiszta grillsütőn kezdjünk hozzá a sütögetéshez. Minden használat után fordítsunk időt az alapos tisztításra. A grillrácsról egy kefe segítségével távolítsuk el a nagyobb ételmaradékokat, majd mosószeres vízzel mossuk el, öblítsük le és hagyjuk megszáradni. Praktikus és higiénikus a lyukacsos alutálcák használata, melyekben már adagokra szedve végezhetjük a sütést. A grillüstből öntsük ki a maradék hamut.
  3. A grillrácsra a nyers húsok mellé vagy után ne tegyünk már elkészült ételt melegíteni, ugyanis könnyen kereszt-szennyeződés történhet. Ugyanígy ne használjunk ugyanazt az edényt a nyers és már elkészült ételek tárolására.
  4. Legyen kéznél 2 hússütő csipesz. Egyiket a nyers húsokhoz használjuk, a másikat pedig a már készre sütött ételekhez. Legjobb, ha különböző színű a végük, így biztos nem cseréljük fel őket.
  5. Legyen kéznél villa, vagy hústű is – legjobb az ételhőmérő – amelyekkel ellenőrizhetjük, hogy átsültek-e már a vastagabb darabok (ha a szúrás helyén véres lé csordul ki, akkor még nem sült át a hús, belső hőmérséklete még nem érte el a +75 0C-ot).

Kapcsolódó cikk: Grillezzünk a szabadban – körültekintéssel!
 

barbecue-820010_1280

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Piros, édes és isteni!

eteltcsakokosan

Túlélő tojások

eteltcsakokosan

Konyhai gyakorlatot vizsgáltak

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató