Nyáron sokkal gyakoribbak a nagyobb családi, baráti összejövetelek, hiszen a jó idő miatt a szabadban lehetünk, nem szorulunk a négy fal közé. Ilyenkor gyakrabban készülnek az ételek grill rácson a köret általában valamilyen könnyed saláta és a sütés nélküli desszertek is előnyt élveznek a nagy melegben. Nagyobb társaságnak főzni nem csak kihívás, de nagy felelősség is. Érdemes ilyenkor még körültekintőbbnek lenni, nehogy az ételmérgezésről legyen emlékezetes a kerti parti.
A grillezés alapszabályai:
- A húsokat azonos vastagságúra szeleteljük fel, pácoljuk be, majd zárt edényben tegyük be a hűtőszekrénybe és csak közvetlenül a grillezés előtt vegyük ki onnan.
- Csak tiszta grillsütőn kezdjünk hozzá a sütögetéshez. Minden használat után fordítsunk időt az alapos tisztításra. A grillrácsról egy kefe segítségével távolítsuk el a nagyobb ételmaradékokat, majd mosószeres vízzel mossuk el, öblítsük le és hagyjuk megszáradni. Praktikus és higiénikus a lyukacsos alutálcák használata, melyekben már adagokra szedve végezhetjük a sütést. A grillüstből öntsük ki a maradék hamut.
- A grillrácsra a nyers húsok mellé vagy után ne tegyünk már elkészült ételt melegíteni, ugyanis könnyen kereszt-szennyeződés történhet. Ugyanígy ne használjunk ugyanazt az edényt a nyers és már elkészült ételek tárolására.
- Legyen kéznél 2 hússütő csipesz. Egyiket a nyers húsokhoz használjuk, a másikat pedig a már készre sütött ételekhez. Legjobb, ha különböző színű a végük, így biztos nem cseréljük fel őket.
- Legyen kéznél villa, vagy hústű is – legjobb az ételhőmérő – amelyekkel ellenőrizhetjük, hogy átsültek-e már a vastagabb darabok (ha a szúrás helyén véres lé csordul ki, akkor még nem sült át a hús, belső hőmérséklete még nem érte el a +75 0C-ot).
Kapcsolódó cikk: Grillezzünk a szabadban – körültekintéssel!