Ételtcsakokosan

Házi kedvenceink a konyhában

2020. április 27.

Bár házi kedvenceink „családtagok”, de mégsem a konyhában a helyük, mivel jelenlétük élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent.

Már a bevásárlásnál figyeljünk az élelmiszerbiztonságra, mikor hazaérünk, rögtön tegyük a mélyhűtést vagy hűtést igénylő élelmiszereket a hűtőbe vagy fagyasztóba. Arra is figyeljünk, hogy az állatok már ekkor se érintkezhessenek a bevásárlószatyrokkal, kosárral. Ne engedjük, hogy beleszagoljanak vagy belenyaljanak a zöldségekbe, húsokba vagy egyéb termékekbe.
Főzés közben ne legyenek állatok körülöttünk!
Ne üljön a macska vagy madár a fűszerek, hozzávalók, konyharuhák közelében, kicsi korától kezdve szoktassuk le a konyhapultra történő felmászásról. A konyhai eszközök, edények, tálalóeszközök és tálak, evőeszköz, étkészlet, poharak legyenek elérhetetlenek az állatok számára. Eleve ne engedjük be őket a konyhába!
Mindig mossunk kezet!
Mossunk kezet étkezés előtt, ez kiemelten fontos, ha állatot simogattunk. Az állatok szőréről, tollazatáról átkerülő kórokozók, szennyeződések az ételbe kerülve megbetegedést okozhatnak, így minden esetben figyeljünk a helyes kézmosásra.
Ne együnk együtt a háziállatokkal!
Neveljük meg kedvenceiket, hogy ne az asztalon/asztal közelében egyenek, és ne kuncsorogjanak, hogy alkalom se lehessen az érintkezésre és keresztszennyeződésre. Tehát ne etessük evés közben az állatokat!
A biztonság kedvéért tartsuk külön az állatok tápját, eledelét a saját tartós élelmiszereinktől, legyen erre külön hely a garázsban, kamrában. Természetesen figyelve a felhasználhatósági időre és a tárolási javaslatokra.
További élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Legyen külön helyen az etetőtáljuk és ivótáljuk, rendszeresen ott adjuk nekik a tápot, ételt.
  • Kutya/macska etetőtálját ne tegyük a hűtőbe. Ugyanúgy dobozoljuk be az esetleges maradékot és írjuk rá az állat nevét.
  • Mind a hozzávalóktól, mind a készételtől tartsuk távol az állatainkat! (Természetesen kivételt képez, ha az ételmaradékot megkapják.)
  • Figyeljünk, hogy a szemetest ne tudják kiborítani.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Itt van az ősz, itt van újra…az almaszezon

eteltcsakokosan

Ezekre figyelj citrusfélék fogyasztása előtt!

eteltcsakokosan

Milyen a jó kenyértartó?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató