Bár házi kedvenceink „családtagok”, de mégsem a konyhában a helyük, mivel jelenlétük élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent.
Már a bevásárlásnál figyeljünk az élelmiszerbiztonságra, mikor hazaérünk, rögtön tegyük a mélyhűtést vagy hűtést igénylő élelmiszereket a hűtőbe vagy fagyasztóba. Arra is figyeljünk, hogy az állatok már ekkor se érintkezhessenek a bevásárlószatyrokkal, kosárral. Ne engedjük, hogy beleszagoljanak vagy belenyaljanak a zöldségekbe, húsokba vagy egyéb termékekbe.
Főzés közben ne legyenek állatok körülöttünk!
Ne üljön a macska vagy madár a fűszerek, hozzávalók, konyharuhák közelében, kicsi korától kezdve szoktassuk le a konyhapultra történő felmászásról. A konyhai eszközök, edények, tálalóeszközök és tálak, evőeszköz, étkészlet, poharak legyenek elérhetetlenek az állatok számára. Eleve ne engedjük be őket a konyhába!
Mindig mossunk kezet!
Mossunk kezet étkezés előtt, ez kiemelten fontos, ha állatot simogattunk. Az állatok szőréről, tollazatáról átkerülő kórokozók, szennyeződések az ételbe kerülve megbetegedést okozhatnak, így minden esetben figyeljünk a helyes kézmosásra.
Ne együnk együtt a háziállatokkal!
Neveljük meg kedvenceiket, hogy ne az asztalon/asztal közelében egyenek, és ne kuncsorogjanak, hogy alkalom se lehessen az érintkezésre és keresztszennyeződésre. Tehát ne etessük evés közben az állatokat!
A biztonság kedvéért tartsuk külön az állatok tápját, eledelét a saját tartós élelmiszereinktől, legyen erre külön hely a garázsban, kamrában. Természetesen figyelve a felhasználhatósági időre és a tárolási javaslatokra.
További élelmiszerbiztonsági tippek:
- Legyen külön helyen az etetőtáljuk és ivótáljuk, rendszeresen ott adjuk nekik a tápot, ételt.
- Kutya/macska etetőtálját ne tegyük a hűtőbe. Ugyanúgy dobozoljuk be az esetleges maradékot és írjuk rá az állat nevét.
- Mind a hozzávalóktól, mind a készételtől tartsuk távol az állatainkat! (Természetesen kivételt képez, ha az ételmaradékot megkapják.)
- Figyeljünk, hogy a szemetest ne tudják kiborítani.