Ha nincs sok időnk a főzésre, viszont valami igazán finomat szeretnénk enni, akkor bátran ajánljuk ezt a füstölt sajtos csirkeételt.
Hozzávalók:
- 70 dkg csirkemell filé
- 20 dkg erdélyi szalonna
- 20 dkg füstölt sajt
- 2 dl tejszín
- 1 nagy póréhagyma
- só, bors, olaj
Elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 190°C-ra, egy közepes tepsit vékonyan olajozzunk ki. A póréhagymát mossuk meg, csepegtessük le, majd karikázzuk fel, és béleljük ki vele az előkészített tepsit. A csirkemellet vágjuk nagyobb kockákra, sózzuk, borsozzuk meg. Az erdélyi szalonnáról vágjuk le a bőrt, majd ezt is kockázzuk apróra és keverjük a húshoz. A szalonnával elkevert csirkekockákat a póréhagymára halmozzuk és elegyengetjük rajta. A tepsit befedjük alufóliával és az előmelegített sütőbe tesszük. Kb. fél óra múlva kivesszük a sütőből, levesszük róla az alufóliát, ráöntjük a tejszínt és a ráreszeljük a füstölt sajtot. Tegyük vissza a sütőbe és süssük addig, amíg a sajt szépen megpirul rajta. Köretként barna rizst és salátát ajánlunk hozzá.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
- A póréhagymát mossunk meg, majd külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.
- A nyers csirkehús feldolgozásánál, ahogyan minden hús esetében, rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket (vágódeszkát, kést), és ezeket a használatot követően minél előbb mosogassuk el, ügyelve hogy ne érintkezzenek a készétellel.
- Nyers csirkehús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre vagy ételekre!
- A sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
- A maradékot minél előbb hűtsük le és tegyük hűtőbe.
- A hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan süssük, forraljuk át, csak azután fogyasszuk el! A langyosítás nem elegendő.
Kép forrása: food.com