Ételtcsakokosan

Már a víz sem a régi. Szerencsére! I.

2017. március 21.

A víz rendkívüli érték, és a jövőben még tovább nő a fontossága. A tiszta ivóvíz már ma sem adatik meg mindenkinek a Föld számos területén és ez a helyzet a jövőben csak romlani fog. Magyarország jó helyzetben van, néhány tájegységet leszámítva mind a csapvíz minősége, mind a palackozott víz ellátottság kiváló. Teljesen jogos kérdés, ha van választási lehetőségünk, melyiket válasszuk? Csapvíz, vagy palackozott?

water-glass-theme-water-16490

A minőség természetesen nem véletlen. A hatóságok folyamatosan ellenőrzik a lakossághoz eljutó vizek minőségét, legye szó csapvízről, vagy palackozottról. A szakemberek egyöntetű véleménye, hogy ahol a csapvíz kifogástalan, ott napi szinten is nyugodtan ihatjuk azt. A vizsgált minták, országos szinten is kevesebb, mint 1% a kifogásolható minőségű.

Ugyanakkor, ha betegek vagyunk, főleg, ha emésztőrendszeri problémánk adódott, hányunk, hasmenésünk van, illetve nagyobb fizikai igénybevétel mellett, legyen szó költözésről, vagy sportolásról, javasolt az ásványvíz fogyasztás. Egyszerűen azért, mert az ásványvízben koncentráltabban vannak jelen a szervezet számára elengedhetetlen ásványi anyagok, melyeket így könnyebben, gyorsabban pótolhatunk. Pótolnivaló a kálium és a magnézium, továbbá a különböző nyomelemek, amelyekről a palackon, a csomagoláson olvashatunk információt. Ezeket az információkat ugyanis meghatározott előírásoknak megfelelően jelölni kell. Kötelező például a víz összes oldott ásványianyag-tartalmának, valamint a jellemző összetevők mennyiségének, a víznyerő hely és a forrás/kút nevének feltüntetése is.

Mindig böngésszük át ezeket az adatokat, főként akkor, ha kisgyermeknek szeretnénk ásványvizet adni. Az 1,5 mg/l értéket meghaladó fluorid-koncentrációjú természetes ásványvizek például 7 évesnél fiatalabb gyermekek (és természetesen a csecsemők) számára nem alkalmasak rendszeres fogyasztásra. Ezt az információt az ásványvíz csomagolásán jól olvasható betűkkel fel is kell tüntetni. A fluorid íze nem érezhető az ásványvízben, de mi a helyzet a klórral, amely a csapvízben olykor érezhető, és ez sokakat elriaszt a fogyasztásától? A klór „aromája” eltávozik, ha egy kis ideig szellőztetjük a vizet, klórtartalma pedig ártalmatlan a szervezetre. Az ásványvíz- és forrásvíz-előállítókat az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság folyamatosan ellenőrzi, az eddigi vizsgálatok pedig kiderítették, hogy a csapvíz és az ásványvíz között a élelmiszerbiztonság tekintetében nincs különbség.

Arról, hogy vajon minden palackozott víz ásványvíz-e, következő cikkünkben olvashat!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Táplálkozási trendek: holnap és ma – 2. rész

eteltcsakokosan

Tojásfejtés természetesen

eteltcsakokosan

Ezerarcú karfiol

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató