Most nem teljes ételeket mutatunk be, hanem apró trükköket, krém-ínyencségeket, amikkel fokhagymát csempészhetünk a mindennapokba.
Fokhagymás pirítós
Az egyszerű fokhagymás pirítós is isteni étel! Kenyeret vagy bagettet felkarikázunk, rácsra helyezzük és sütőben megpirítjuk. Megtisztított és félbevágott fokhagymával bedörzsöljük és melegen tálaljuk, esetleg olíva olajjal is meglocsolhatjuk vagy vajjal megkenhetjük, esettleg fűszerezhetjük petrezselyemmel, kakukkfűvel mielőtt fogyasztjuk.
Fokhagymás vaj
Hozzávalók
- 10 dkg puha vaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
A fokhagymát megtisztítjuk, a petrezselymet megmossuk és lecsöpögtetjük, majd felaprítjuk és a szobahőmérsékletű lágy vajhoz adjuk és alaposan elkeverjük, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Miután összekvertük, tegyük hűtőbe és hidegen tálaljuk. Kenhetjük pirítósra vagy friss kenyérre, akár a kenyérre kenve megsüthetjük sajttal a tetején.
Boursin (francia krém)
Hozzávalók
- 30 dkg túró – vagy juhtúró
- 1 tubus natúr tejszín krémsajt
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 3-4 kanál tejföl
- só, fehérbors, szerecsendió
Egy tálba tegyük a túrót, kicsit törjük össze villával, nyomjuk bele a fokhagyma gerezdeket, sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval tegyük pikánsabbá, majd a krémsajtot nyomjuk bele és keverjük el alaposan. Ha túl sűrű a krém, akkor tejföllel lazítsuk. Ez a krém is pirítósra és friss kenyérre kenve is nagyon finom!
Bruscetta (olasz előétel)
Hozzávalók
- 4-5 db nagyobb, érett paradicsom
- 2 dundi gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor bazsalikom
- ½ dl olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
A paradicsomot forró vízbe dobjuk, majd meghámozzuk és felkockázzuk, a fokhagymát és a bazsalikomot a lehető legkisebbre aprítjuk, összekeverjük, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd olívaolajjal meglocsoljuk. Pirítósra kanalazva rögtön tálaljuk.
További ötletek
- Fokhagymás krumplipüré: a meghámozott és összetört krumplihoz a tejjel és vajjal egy időben pár gerezd fokhagymát is nyomhatunk, majd keverjük össze, így pikánsabbá tehetjük a köretet.
- Készíthetünk fokhagymás olajat házilag, hogy salátákhoz használhassuk.
- Lángos és bundás kenyér elmaradhatatlan kísérője
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
- Ellenőrizzük a fokhagymát a felhasználás előtt, egészséges és ép legyen (ne csírázzon, ne legyen penészes, ne legyen sérült).
- A zöldségeket, zöld fűszereket alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
- A sajt reszelésekor, amennyiben a sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
- A fenti krémeket hűtőben kell tárolni és 2-3 napon belül fogyasszuk el.
Októberben a NÉBIH fokhagymákat tesztelt, itt olvashatóak az eredmények!
Képek forrása: cheapisthenewclassy.com, cheapisthenewclassy.com, pixabay.com