Ételtcsakokosan

A zöldség és gyümölcs megmosása nem egyenlő a kézmosással

2016.11.08.Nincs hozzászólás

Görgess lejjebb!

Ne felejtsük el, hogy két külön dolog a zöldségeket-gyümölcsöket és a kezünket megmosni. Más a cél, más a módszer. Így főzésnél nem elegendő, ha az alapanyagok mosása egyben helyettesíti a kézmosást is!

648_wash_veggiesA zöldségekről és gyümölcsökről mechanikus tisztítással (kaparás, dörzsölés, levágás) távolítsuk el a szemmel látható szennyeződéseket, nem ehető leveleket, ágdarabkákat. Következő lépésként tiszta, folyó vízzel, mindenféle tisztítószer hozzáadása nélkül öblítsük le a sártól, földtől, levelektől már megtisztított zöldséget, gyümölcsöt. A meghámozott és felkockázott zöldségeket is át kell öblíteni. Az ilyen előkészítő munkák után jöhet a valódi kézmosás!

Részletek a kézmosásról.

Ne feledkezzünk meg a kézmosásról sem, hiszen kezünknek a konyhában nagyon fontos szerepe van. Kézzel fogjuk meg a földdel szennyezett zöldséget, a nyers húst, és persze a kész ételeket (kenyeret, szalámit, süteményt) is. A kezünkkel nyúlunk a hűtőszekrény ajtajához, konyhai eszközökhöz, vízcsaphoz is. Fontos, hogy minden konyhai műveletet megfelelő állapotú kézzel végezzünk, így elkerülhetjük a nem kívánt szennyeződéseket. Mindig mossunk kezet a szennyes műveletek (zöldségtisztítás, nyers hús szeletelése, munkafelületek, asztal letörlése) után. A kézmosás szappannal, folyó meleg vízzel hatékony. Szükség esetén használjuk a körömkefét is. Kézmosáskor ügyeljünk arra, hogy a csuklót, az ujjak közötti területeket, a hüvelyk-ujj körül és a körmöket is alaposan megtisztítsuk.

Mielőtt elkezdünk főzni, mindenképpen mossunk kezet a fent leírt módon!

Kapcsolódó cikkek

 Fotó: youbeauty.com

Legfrissebb cikkek


Biztosan jó, ha „steril”?


Tovább olvasom

Hiánypótló „lejárati útmutató” készült


Tovább olvasom

Related posts

Meddig tárolhatjuk a hűtőszekrényben a maradék rizst?

eteltcsakokosan

Hírességekkel kampányol a NÉBIH – Művészi kisfilmekben szerepel Pokorny Lia, Rákóczi Feri és Szilágyi Áron

eteltcsakokosan

Élelmiszer-adományozás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató