Ételtcsakokosan

Bővülő kínálat

2018. április 26.

Az új élelmiszer („novel food”) megnevezés azokra az élelmiszerekre vonatkozik, amelyek fogyasztása 1997. előtt az EU területén nem volt számottevő és az élelmiszer újszerűségéből adódóan élelmiszer-biztonsági kockázat merülhet fel velük kapcsolatban. Az EU a fogyasztók egészségének kiemelt védelme érdekében ezek forgalomba hozatalára külön jogi szabályozást dolgozott ki.
food-3295342_960_720
Új élelmiszerek és élelmiszer-összetevők lehetnek új élelmiszerforrások, újonnan kifejlesztett, innovatív élelmiszerek, új technológiák és feldolgozási eljárások felhasználásával gyártott élelmiszerek illetve az EU-n kívül hagyományosan fogyasztott élelmiszerek.
 
Milyen új élelmiszerekkel találkozhatunk?
 

  • EU-n kívüli országokból származó mezőgazdasági termékek – például, aztékzsálya-mag (chia mag).
  • Meglévő élelmiszerek kivonatai – például, repcemagfehérje vagy paradicsomból származó antioxidáns hatású likopin.
  • Új élelmiszer-feldolgozási eljárásokkal előállított élelmiszerek – például, UV-fénnyel kezelt kenyér, gomba, pékélesztő és tej, a D-vitamintartalom növelése érdekében.
  • Új tápanyagforrások – például, telítetlen zsírsavban (omega-3) gazdag mikroalgaolaj. Mikroorganizmusokból, gombákból vagy algákból álló, vagy azokból izolált élelmiszerek – például, Saccharomyces cerevisiae élesztőgomba sejtfalából izolált béta-glükán, amely koleszterincsökkentő hatással bír.
  • Növényekből és állatokból vagy részeikből álló, azokból izolált vagy azokból előállított termékek – például, noni (Morinda citrifolia) gyümölcslé, gyümölcspüré és nonilevél (tea készítéséhez) vagy a vér koleszterinszintjének szabályozását segítő fitoszterol/fitosztanol-észterek.

 
Melyek az engedélyezett új élelmiszerek az EU-ban?
 
2018 január elsejétől alkalmazandó az új „új élelmiszereket” szabályozó rendelet (2015/2283/EK), amely egyszerűsíti a biztonságos és egészséges élelmiszerek szabad mozgását az EU-ban és ezzel együtt ösztönzi az innovációt az élelmiszeriparban.
Az engedélyezett új élelmiszereknek szigorú élelmiszer-biztonsági (gyártástechnológiai, toxikológiai, mikrobiológiai, allergológiai) követelményeknek kell megfelelniük.
Ezek az engedélyezett új élelmiszerek és -összetevők egy Uniós jegyzékben vannak összegyűjtve. Az EU-ban csak azok az új élelmiszerek hozhatók forgalomba, amelyek ezen a listán szerepelnek és megfelelnek az ott leírt követelményeknek. Az uniós jegyzék azt is tartalmazza, hogy az adott új élelmiszert milyen élelmiszerekben, milyen feltételek mellett lehet felhasználni. Például a fitoszterollal/fitosztanollal dúsított olajat margarinban, tejtermékekben, szójaitalokban és salátaöntetekben lehet felhasználni, de úgy, hogy naponta összesen legfeljebb 3 gramm olaj kerüljön a szervezetünkbe.
További engedélyezett új élelmiszer például a sütéshez és ételízesítésre felhasználható szilvamagolaj, melyet a szilva (Prunus domestica) magjából hidegsajtolással nyernek, azonban pl. a nangai dió (Canarium indicum L.) felhasználását nem engedélyezték élelmiszer-biztonsági kockázat felmerülése miatt. Vannak olyan új élelmiszer-összetevők is, amelyeket étrend-kiegészítőben már korábban is fogyasztottunk, de egyéb élelmiszerekben csak engedélyeztetés után használhatók fel.
Az új szabályozás segítségével könnyebben és egyszerűbben piacra kerülhetnek olyan termékek is, melyeket az EU-n kívül már hagyományosan fogyasztanak és azok biztonságossága garantált. Ez lehetővé teszi, hogy az európai fogyasztók a termékek egyre szélesebb köréből választhassanak.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A sonkalé felhasználása

eteltcsakokosan

Hogyan tároljuk az élelmiszereket a nagy melegben?

szucseva

Konkrét – Mindenmentes élelmiszer nincs!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató