Sokféle módja van a munkahelyi étkezésnek, és mivel nem otthon vagyunk, talán lazábban állunk hozzá az élelmiszer-biztonsági és higiéniai kérdésekhez is. Ezért bemutatjuk a hibázási lehetőségeket, és ötleteket adunk a biztonságos munkahelyi étkezéshez.
Mit is eszünk a munkahelyen, ha nem otthon reggelizünk?
Hozunk otthonról szendvicset, gyümölcsöt, veszünk péksüteményt, kávét, joghurtot és egyebeket, vagy beszerezzük ugyanezeket a büféből, boltból. Az idő alatt, míg beérünk a munkahelyre, nem romlik meg az étel, de a biztonság kedvéért érdemes kis hűtőtáskában szállítani az elemózsiát, jégakku vagy egy palack hideg üdítő/víz társaságában.
- Munkahelyre történő beérkezéskor mindig mossunk kezet, hiszen a tömegközlekedés, az autó, az épület kilincsei mind fertőzésveszélyt jelentenek.
Mikrohullámú sütő szabályai
A munkahelyi ebéd általában melegítést igenylő – otthonról hozott vagy rendelt – étel. A mikróhullamú sütővel kényelmesen felmelegíthető az étel, ám vannak veszélyei is. Az ételt pontszerűen melegíti fel, emiatt maradnak ún. hideg pontok is, ahol a mikrobák túlélhetnek.
A mikrohullámú sütőben jól forrósítsuk fel az ételt (legalább 4 percig), melegítés közben legalább egyszer keverjük át. Az ételt melegítést követően hagyjuk pár percig állni, hogy az teljes egészében átvegye a hőmérsékletet. Ajánlott nem dobozban, hanem kerámia-, porcelán- vagy üvegedényben, letakarva melegíteni az ételt.
- Minden esetben tartsunk tisztán az ételekkel kapcsolatos gépeket és hagyjunk rendet, tisztaságot magunk mögött, hiszen a munkahely a második otthonunk.
A közös hűtő
„Közös lónak túros a háta” szoktak mondani, ez kiváltképp a munkahelyi közös hűtőkre igaz. Nem figyelnek a kollégák annyira a hűtő tisztaságára, es hosszabb időre bent felejtenek különböző élelmiszereket. Érdemes hetente ellenőrizni, és az egyértelműen romlott, penészes ételeket kidobni.
- Gondoskodjunk a hűtő takarításáról és leolvasztásáról is! A hűtő szabályozóját állítsuk be úgy, hogy a hőmérséklet 0-5°C között legyen (amennyiben úgy érezzük, hogy nem ezen a hőmérsékleten hűt, akkor ellenőrizzük hűtőhőmérővel).
- Étkezés után, ha még maradt ételünk, és későbbre szeretnénk eltenni, azt hamar tegyük hűtőbe, jól zárható dobozban.
- Az élelmiszereket a keresztszennyeződés elkerülése miatt becsomagolva, egymástól elkülönítve tároljuk.
- Tartsunk tisztaságot magunk körül a munkahelyen is (rendszeresen töröljük át fertőtlenítőkendővel az asztalunkat, a számítógép billentyűzetét, a munkafelületet is).
Mosogatás
- Mindig meleg vízben mosogassunk, mosogatószerrel!
- Ajánlott étkezés előtt és után is elmosni az edényeket, amelyekből ettünk, mert nem tudhatjuk, mennyire volt alapos a kollega, aki előttünk használta.
Tipp: Munkahelyi ebéd befőttesüvegben
Kép forrása: www.freshtips.com