Ételtcsakokosan

Vihetünk-e közös rendezvényekre házi készítésű süteményeket?

2018. április 25.
muffin

muffin
Az attól függ, hogy a rendezvény családi, baráti körben vagy intézményi, esetleg közösségi (pl. egyházi) keretekben zajlik. Egy baráti, családi és alkalmi közösségi rendezvényre az élelmiszerjog szabályai nem vonatkoznak, mindenki belátása szerint dönthet. Egy nagyobb közösségi rendezvény esetében a rendezvény szervezőjének van felelőssége körültekintően dönteni és mérlegelni.
Intézmények esetében (pl. óvoda, iskola) az ott kiadott ételek biztonságáért és nyomon követhetőségéért az intézmény felelős. A háztartásokban (ahány ház, annyi szokás) nem ellenőrzött körülmények között, képesítés, élelmiszer-biztonsági szabályok ismerete nélkül készített ételek biztonsága és nyomon követhetősége bizonytalan, ezért joggal és helyesen döntenek úgy az intézmények, hogy a házi készítésű süteményeket és ételeket nem fogadják be.
Ha biztosra szeretnénk menni, akkor egy-egy baráti összejövetelre is inkább hűtést nem igénylő, száraz süteményeket készítsünk. A vendégségbe vitt ételek esetében mindig fontos elmondani, hogy tartalmaz-e valamilyen allergén összetevőt, nehogy az arra érzékeny személy megbetegedjen, és ügyeljünk a csomagolásra, az étel hőmérsékletének megfelelő szállításra.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogyan tartsuk frissen a primőr zöldségeket?

eteltcsakokosan

Egészséges táplálkozás gyermekkorban

eteltcsakokosan

Meg kell-e mosni felfűzés előtt?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató