Ételtcsakokosan

Újraszabályoznák a nem előrecsomagolt élelmiszerek allergén összetevőinek jelölését

2014. április 17.

Nemzetközi szakmai konzultációt tartottak szerdán a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) a nem előrecsomagolt élelmiszerek allergén összetevőinek jelöléséről – közölte a szaktárca szerdán (2014.04.16.) az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint ez év december 13-ától új, a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló uniós rendelet váltja fel az élelmiszerek jelöléséről szóló jelenlegi EU-irányelveket. Ezért a nemzeti jogba átültető 2004-es rendeletet és a Magyar Élelmiszerkönyv élelmiszerek tápértékjelöléséről szóló előírását is át kell dolgozni.
    Az Európai Uniós tagállamok között Ausztria és az Egyesült Királyság nagy tapasztalattal rendelkezik a nem előrecsomagolt élelmiszerek jelölési szabályainak alkalmazásában. Így a magyar nemzeti szabályozás előkészítéséhez kapcsolódóan ezen országok szakemberei mutatták be a saját szabályozásukat és azok gyakorlati tapasztalatait.
    Az allergiában érintettek számára fontos, hogy el tudják dönteni, az adott élelmiszer beilleszthető-e a napi étrendbe vagy sem. A biztonságos étrend kialakítása a valóságnak megfelelő tájékoztatás nélkül azonban nem lehetséges.  Ezért a rendelet előkészítésének egyik fontos lépése a minél szélesebb körben történő konzultáció. 
    A cél egy olyan intézkedés elfogadása, amely megfelelő keretet biztosít a kereskedelemben, a vendéglátásban és a közétkeztetésben tevékenykedő vállalkozóknak – mérettől függetlenül -, hogy a nem előrecsomagolt élelmiszerek allergiát és intoleranciát okozó összetevőiről megfelelően tájékoztassák a fogyasztókat. Meg kell határozni mindazokat a feladatokat, amelyeket az élelmiszerlánc szereplőinek teljesíteniük kell ehhez.

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Figyeljünk a környezettudatosságra a konyhában is!

Nagy-RicsoyN

„Lakat kerülhet” a problémás webshopokra

eteltcsakokosan

Mit és hogyan tárolunk a kamrában?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató