Ételtcsakokosan

Mit és hogyan tárolunk a kamrában?

2020. április 20.
5c98f6f0230000c2006d8897.jpg

Ahogy a hűtőszekrénynél sem mindegy milyen élelmiszert és hol helyezünk el, így a kamránál/kamraszekrénynél is figyeljünk az elrendezésre a maximális élelmiszer-biztonság eléréséért.

A kamrában egyrészt tartós élelmiszereket (dobozos tej, tészta, rizs, cukor, liszt, só, olaj), konzerveket, lekvárokat, mézet tartunk, ezek csomagolására jellemző, hogy mind jól zárhatóak és a többségét felbontás után sem kell hűtőben tárolni. Természetesen a felbontott tejet, gyümölcs- és zöldségkonzerveket rögtön tegyük a hűtőbe.

Másrészt hosszabb ideig tárolható zöldségeket (krumpli, hagyma, fokhagyma, szárított paprika), szárított gyümölcsöket, zacskós terményeket (lencse, mák, bab) teszünk a polcra, füstölt húsokat (szárazkolbász, táblaszalonna) akasztunk rudakra. Szellősen elrendezve ládákban, zsákokban tudjuk tovább tárolni mindezeket.

Érdemes darát, lisztet, cukrot és egyéb papírzacskós, porállagú élelmiszert üvegekben vagy nejlonban tárolni bontás után, mert kis atkák, rovarok költözhetnek bele.

Almát, körtét, diót hűvösebb helyen, például  pincében tároljunk. Figyeljünk arra, hogy garázsban, illetve olyan helyen, ahol az élelmiszerek kipufogó gázzal érintkezhetnek, ne tároljunk semmilyen ételt. Ügyeljünk arra, hogy a dióbél, darált mák könnyen megavasodhat, ezért ezeket ajánlott inkább mélyhűtőben tárolni.

Szellőztethető, hűvös helyiség legyen a kamra, ha pedig szekrényről van szó, ajánlatos a hátoldalra vagy az oldalára szellőzőket szerelni.

Rend és tisztaság

Évente kétszer nézzük át kamrapolcaink tartalmát (például a tavaszi és az őszi nagytakarításkor) és ellenőrizzük a lejárati dátumokat! Ha közeli az időpont, akkor használjuk fel hamar, ha pedig már lejárt, akkor dobjuk ki az élelmiszert.

Edényeket, befőttes üvegeket, konyhagépeket külön és mindig tisztítás után tegyük a kamrába.

Mindig figyeljünk a tisztaságra: gyakran portalanítsunk, és hetente legalább egyszer mossuk fel a kamrát.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A legnagyobb fán termő gyümölcs

eteltcsakokosan

Borban az igazság…

eteltcsakokosan

Gyöngyhagyma télire

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató