Ételtcsakokosan

Segítség a mindennapjainkban

2022. május 6.

A műanyag dobozok, valljuk be, nagyon sokat segítenek a mindennapi életünk során. Egyszerűbb eltenni a segítségükkel a maradékot, és az ebédet is ezekben visszük magunkkal a munkahelyünkre. Olyan praktikusak, hogy mostanra már-már elképzelhetetlen az élet nélkülük.

A műanyag edények nagyon könnyen elszíneződnek. Nem lehet rendesen elmosni, a zsír csak úgy tapad rájuk, egy idő után összekarcolódnak. Ha nagyon intenzív aromájú ételt tárolunk benne (pl. jó fokhagymásat), a szag még napok elteltével, többszöri elmosás után is érződik rajtuk.
A jó minőségű dobozoknak elég borsos az ára, ezért bizonyára szeretnénk sokáig megőrizni őket eredeti állapotukban. Hogy szépek és használhatóak maradjanak, tartsuk be ezt a 4 szabályt, amit nem fogunk megbánni!

  1. Vigyázzunk a mikrohullámú sütővel!

Persze, a legegyszerűbb az ételt műanyag dobozostul a mikróba tenni, megmelegíteni, és a dobozból elfogyasztani, de ez több szempontból is problémás lehet. Először is nem biztos, hogy azt a dobozt úgy tervezték, hogy ellenálljon a magas hőmérsékletnek, így káros anyagok kerülhetnek az ételbe. Másodszor pedig eldeformálódhat és megrepedezhet a doboz is, így előbb-utóbb (de inkább előbb) használhatatlanná válik. Tehát mielőtt a mikrohullámú sütőbe kerülne a doboz, ellenőrizzük az alján (vagy oldalán, vagy vásárláskor a címkén), hogy használható-e mikróban. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor inkább helyezzük át az ételt egy tányérra, vagy a műanyag helyett használjunk üvegtálakat (a műanyag fedőt viszont ezekről is távolítsuk el melegítés előtt).

  1. A mosogatógépbe se tegyük bele automatikusan.

Nem mindegyik doboz mosható mosogatógépben. A címkéken a használatra való utasításokat el kell olvasni, és meg kell jegyezni, ha nincs jelölés a doboz alján. (Azért szerencsére legtöbbször van!) Ha a gyártó nem jelöli külön, hogy a doboz mosogatógépben mosható, akkor inkább ne tegyük be, mivel a tisztítás után lehet, hogy nem tudjuk majd légmentesen lezárni a fedelét. A magas hőmérsékletet nem feltétlenül tolerálják ezek a dobozok.

  1. A zsíros foltok megelőzhetőek.

A paprikás krumpli, a gulyásleves, a milánói szósz gyakorta hagy narancsos foltot a dobozokon. Ezt megelőzendő, fújjunk egy vékony olajréteget a dobozra, mielőtt beletennénk az ételt, így kevésbé fogja majd meg, illetve könnyebb lesz kimosni. A legjobb, ha azonnal kiöblítjük a műanyag dobozt, ahogy kifogyott belőle az étel, így minimálisra csökkenthetjük a folt- és szagnyomok esélyét.

  1. Szabaduljunk meg a szagoktól szódabikarbónával.

Egy nedves szivacsra tegyünk szódabikarbónát és töröljük át vele az edényeket, majd mosogassuk el őket, ahogy szoktuk. A szódabikarbóna egy természetes szagtalanító, amit a műanyag edényekhez is bevethetünk! Végezetül, ha valaminek mennie kell, annak mennie kell. Ezek a műanyag dobozok nem örök életűek, ha már nem záródik jól, eldeformálódott, karcos és úgy általában nem túl bizalomgerjesztő a külleme, inkább dobjuk ki!

Érdemes azonban megemlítenünk, hogy az élelmiszerek hosszabb távú tárolására (pláne amiket újra melegítünk) válasszunk inkább üveg edényzetet. A műanyag dobozokat a könnyebb szállíthatóság miatt inkább olyankor használjuk, ha rövidebb ideig tároljuk benne az élelmiszert, pl. munkahelyre menet.
Arra is érdemes figyelnünk, hogy a fagylaltos dobozokat nem arra tervezték, hogy forró olajos ebédek kerüljenek bele, így ezekbe az edényekbe ilyen jellegű élelmiszert ne tegyünk!

Forrás: goodhousekeeping.com/Nébih

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Bemutatkozik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság

eteltcsakokosan

Élelmiszerek okozta megbetegedések megelőzése

eteltcsakokosan

Gluténmentesnek számít…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató