Ételtcsakokosan

Jó tanácsok húsvéti tojásfestéshez

2022. április 13.

Csak tiszta, friss, ép tojást vásároljunk. A tojás dobozán a minőség-megőrzési idő feltüntetése kötelező. A lejárt szavatosságú tojást ne vásároljuk meg. A közeli lejárati idejű termék esetén gondoljuk át, mikor, mire szeretnénk felhasználni a tojást.

Tojásfestés

  • Repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestésre.
  • Főzzük a festeni kívánt tojásokat keményre.
  • A főtt tojásokat gyorsan hűtsük le, folyóvíz alá tartva vagy hideg vízfürdőbe helyezve.
  • Tojásfestéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket (élelmiszer-színezéket), vagy természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla) használjunk.
  • A tojásfesték vásárlásakor mindig ügyeljünk a termék minőség-megőrzési idejére és a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású terméket ne vásároljunk meg. Textilfestéket és egyéb festéket tojásfestésre nem szabad használni!
  • A festett főtt tojás 5°C-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten egy hétig eltartható. Az így tárolt festett tojás elfogyasztható.
  • A húsvéti tojások elrejtésekor kellő körültekintéssel járjunk el. Kerüljük azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás szennyeződhet.
  • A főtt, festett tojást legfeljebb 2 órán keresztül tároljuk szobahőmérsékleten, hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni.
  • Tojásfújáskor gondolunk arra, hogy a tojás felületén szemmel nem látható mikroorganizmusok lehetnek, melyek megbetegedést okozhatnak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kellemes húsvéti ünnepeket és örömteli, biztonságos tojásfestést kíván Önnek és családjának!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Elkáposztástalaníthatnánk, de nem fogjuk

eteltcsakokosan

Milyen növényi "tejek" közül válogathatunk?

eteltcsakokosan

A világ egyik leghíresebb kávémárkáját is magyar alapította

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató