Ételtcsakokosan

A világ egyik leghíresebb kávémárkáját is magyar alapította

2017. február 10.

Illy Ferenc használta először a légmentes csomagolást, hogy a kávé megőrizhesse az aromáját, és ő alkotta meg a világ első automata eszpresszógépét.

Te is szórakoztál már azzal, hogy mielőtt kinyitottad a kávé csomagolását, megnyomkodtad, milyen kemény? És kibontás után ismét, hogy mennyire puha? Azt tudtad, hogy ezt a vákuumos csomagolást egy magyar férfi használta először a kávéknál? És azt, hogy a mai, modern presszógépek elődje is az ő találmánya?
Aki ismeri a frissen pörkölt kávé illatát, az tudja, hogy semmihez sem fogható. Idővel azonban elillan, elvész a kávé legnagyobb vonzereje. Talán ez mozgatta meg Illy Ferenc képzeletét. Szerette volna megőrizni ezt az illatot és aromát.

A történet az Észak-Olaszországi Triesztben kezdődött. A virágzó kereskedővárosba az első világháború idején, katonaként jutott el a temesvári születésű Illy Ferenc.

Triesztben leginkább kávéval, déligyümölccsel, borral, olajjal, építőanyaggal kereskedtek. Illy is egy kávéval, kakaóval kereskedő cégnél dolgozott, ahol ráadásul még a kávé pörkölésével is foglalkoztak.

Illy_Ferenc

Illy Ferenc 1892. október 7-én született Temesváron. Még az első világháború kezdete előtt, 1913-ban sorozták be a császári és királyi temesvári 61. gyalogezred kötelékébe.

Végigharcolta a Nagy Háborút, kiváló tiszthelyettes vált belőle, őrmesterként élte meg a békét.

Bár háborús tetteiről nem maradt fenn sok dokumentum, annyit tudni lehet, hogy parancsnokai számos alkalommal terjesztették fel különféle kitüntetésekre.

1915-ben megkapta a Koronás Ezüst Érdemkeresztet, 1916-ban a Koronás Vas Érdemkeresztet, 1917-ben pedig a Bronz Vitézségi Éremmel jutalmazták. Utóbbit az 1914 őszén és telén tanúsított hősies helytállásért kapta.

Forrás: Honvédelem.hu

Illy Ferenc azért maradt Triesztben, mert szerelmes lett egy helyi lányba. Feleségül vette, és a városban maradt. Andrea Illy, az unokájuk azt írta, a nagyapjának életében három nagy szerelme volt: Trieszt városa, a kávé, és a szépséges Doris.

A légmentes (vakuum) csomagolást, Illy Ferenc használta először. Ezzel a speciális technológiával elérte, hogy az általa forgalmazott kávék olyanok voltak, mintha akkor pörkölték volna frissen. Speciális dobozait nem egyszerűen légmentesen zárta le, hanem nagy nyomás alatt az oxigént nitrogénnel helyettesítette.

1933-ban saját céget alapított illycaffe néven. Nem volt könnyű dolga, mert már az 1800-as években 66 kávés vállalat működött a városban. 1935-ben Illy ferencnek újabb találmánya született.

Forradalmasította a kávéfőzést is, megalkotva a világ első, automata, forró gőzzel működő presszógépét.

A még ma is szép, dizájnos kialakítású szerkezet az Illetta nevet kapta. Az Italian Espresso az olaszok egyik büszkesége.

Illy Ferenc egész életét az üzletnek szentelte. Triesztben hunyt el 1956-ban. Halála után a család folytatta munkáját, Ernesto fia vette át a vállalat vezetését. Az Illyt ma Ferenc, vagy ahogyan az olaszok ismerik, Francesco unokája, Andrea Illy vezeti.

Az Illycaffé ma az egész világon ismert lett. Családi vállalkozás maradt, amit egyik generáció a másik után vezet. Emblémájuk, és kávéscsészéjük a kezdetektől nem változott, ahogyan a minőség sem.

Dr. Ernesto Illy, Francesco fia tudományos megközelítésben is foglalkozott a kávéval. Ő alapította Triesztben Universitá del Caffét. A kávéegyetemnek Budapesten is működik tagozata: a három napos Barista/Kávészakértő kurzus. Az itt szerezett ismereteket az egész világon elismerik.

Az Illy az egyetlenek a világon, ami kizárólag Arabica kávékeveréket használ. Már a nyers kávéé kiválasztása is nagy gonddal történik, ugyanúgy, mint a pörkölés. Évről évre változik a kávétermés, de a 9 különböző Arabica kávét olyan arányban keverik össze össze, hogy létrejöjjön az utánozhatatlan zamatú illy.

Forgalmaznak szemes és őrölt kávét, de kávépárnákat és kapszulákat is. Titkuk most is az aromatartó csomagolás és az állandó magas minőség.

Az illy saját kávéscsészékkel büszkélkedhet, amelynek formája 1992-óta nem változott. Ernesto Illy hitvallása az volt, hogy ezek nem lehetnek nagyok, hiszen a kávén van a lényeg, nem a tejen. Elképzelését a „funkcionális, tudományos, idealisztikus” formáról Matteo Thun váltotta valóra, amikor 1992-ben megtervezte a cég ikonikus csészéjét.

Azóta évről évre neves művészek álmodják újra a rajta lévő díszítést. A fotógaléria az eddigi darabokról erre a linkre kattintva látható.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A sokrétű túró

eteltcsakokosan

Zöld, sárga, csíkos hajócskák

eteltcsakokosan

10 dolog… amit a szilváról tudni kell

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató