A tehéntejet nem tartalmazó tejtermékekre, élelmiszerekre egyre nagyobb az igény, gondolunk itt a különböző növényi italokra is, mint például a szója-, rizs,- mandulatejre.
Milyen növényi “tejek” közül válogathatsz?
Szójatej : Kissé magasabb ára miatt főként azok isszák a szójatejet, akiknek egészségügyi okokból van rá szükségük.
Rizstej : A rizstejet fehérje- és zsírszegénynek mondhatjuk, azonban a szénhidráttartalma körülbelül a kétszerese a tejhez képest, ezért cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása. A rizstej nem tartalmaz kalciumot, ezért annak pótlásáról külön kell gondoskodni.
Mandulatej: A mandulatej alacsony kalóriatartalma miatt kevésbé laktató, mint a tehéntej. Rendszeres fogyasztása esetén ügyelni kell a fehérje megfelelő pótlására, ugyanis alacsony fehérjetartalommal rendelkezik.
Kókusztej: A kókusztej az előzőekben felsorolt tejpótlókhoz képest magasabb zsírtartalommal rendelkezik, így magasabb a kalóriatartalma is, ezért mértékletes fogyasztása ajánlott.
Zabtej: Természetes E-vitamin forrás és koleszterinmentes, azonban a rizstejhez hasonlóan magas a szénhidráttartalma, ezért cukorbetegek számára kevésbé ajánlott a fogyasztása. A többi növényi tejjel szemben a zabtejet a gluténérzékenyek nem fogyaszthatják, mivel a zab nem tartozik a gluténmentes gabonafélék közé.
Gyakran tévesen „növényi tej”-nek nevezik őket, azonban semmi közük a hagyományos tejhez. Az 1234/2007/EK-rendelet meghatározza azt az alapelvet, amely szerint a „tej” szót az állati eredetű tejekre szabad ráírni, és a „tejtermékek” a kizárólag tejből származó termékek, amelyekhez csak az előállításukhoz szükséges anyagok adagolhatók, feltéve, hogy ezeknek a használata nem a tej bármely alkotóelemének teljes vagy részleges helyettesítését szolgálja. Az alapelv alkalmazása alól kivételt képeznek a következő elnevezések: vajretek, gyümölcssajt (pl. birsalmasajt), disznósajt, azaz hússajt vagy fejsajt, haltej, kakaóvaj, kókusztej, mogyoróvaj, vajbab, vajkörte. Tehát a növényi italok közül egyedül a kókuszból készült nevezhető tejnek, a többi esetében az „ital” elnevezést ajánlott alkalmazni, azonban a kókusz esetében is pontosabb a kereskedelmi forgalomban kapható készítményeknél a „kókusztejital” megnevezés. (1)
Miből és hogyan készülnek?
Növényi italok többféle alapanyagból készülhetnek:
- gabonákból: fehér vagy barna rizs, zab, tönköly, kamut, köles
- álgabonából: kinoa, hajdina (ezek rizzsel kevertek), amaránt
- száraz hüvelyesekből: szója, csicseriborsó
- olajos magvakból: mandula, dió, mogyoró, kesudió, brazil dió, szezámmag
- pálmaféléből: kókusz
- egyéb növény: pl. kender
Általában a különböző alapanyagokat több órán keresztül vízben áztatják, majd turmixolják és leszűrik, esetleg sót, cukrot, növényi olajokat, ízesítő anyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, egyéb adalékanyagokat adnak hozzájuk, így válnak a tejhez hasonló itallá.
(1)https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2007R1234:20100501:HU:PDF