Mai világunkban hihetetlen mértéket öltött az élelmiszerek pazarlása, odafigyeléssel és pár egyszerű lépéssel otthonunkban csökkenthetjük a kidobott ételek, élelmiszerek mennyiségét.
- Csak azt, és olyan mennyiségben vegyük meg, amire szükségünk van!
- Vásároljunk gyakrabban! Kevesebb fölösleges dolgot vásárolsz, ha sűrűn jársz a boltba.
- Készíts bevásárló listát! Így nem fogsz a hangulatodtól (vagy aktuális éhségedtől) függően vásárolni, hanem csak a szükséges hozzávalókat veszed meg.
- Léteznek már olyan applikációk is, amelyek a recept alapján összeállítják a bevásárló listát.
- A fagyasztott zöldségekből és gyümölcsökből – mivel a nyersen fagyasztott alapanyagok sokáig elállnak – csak a szükséges mennyiséget használjuk fel a főzés során, így nem keletkezik felesleg.
- Szükségünk van-e az akciós nagyobb kiszerelésre? Mielőtt megvennénk az akciós mennyiséget, gondoljuk át, hogy valóban el tudjuk-e fogyasztani mindet, legyen az romlandó élelmiszer, vagy zöldség, gyümölcs.
- Okos tárolás – legyünk vele tisztában, mit kell tárolni a hűtőben, a mélyhűtőben és a kamrában, mely élelmiszerek igényelnek hűtést, hogy tovább elálljanak.
- Kis adagokban felhasználandó alapanyagokat-, ízesítőket – pl. maradék bort, fűszereket olajjal – fagyasszunk kockatartóban, így felhasználásnál megfelelő mennyiségeket kapunk.
- A kamrában megfelelően legyen minden elrendezve! Tipp: az újonnan vásárolt élelmiszerek kerülhetnek hátra, a régebbiek előre, így biztosan minden időben fog elfogyni és nem kell kidobni.
- Egyetlen rothadt darab tönkreteszi az egész tételt! Alma, krumpli, hagyma, bogyós gyümölcsök esetében egy romlott darab a többit is ehetetlenné teheti, ezért mindig ellenőrizzük, válogassuk át, mielőtt eltesszük.
- A zöldségnek és a gyümölcsnek minden ehető részét használjuk fel!
- Ha étteremben eszünk, becsomagoltathatjuk és hazavihetjük a maradékot!
- Megfelelő körültekintéssel sok maradék ételt adhatunk házi kedvenceinknek, így biztosan nem végzi a szemetesben a maradék. Előtte kérjük ki állatorvos tanácsát, mit adhatunk oda és mit nem.
- Komposztáljunk! Ha már semelyik fenti ötlet nem menti meg az élelmiszert, akkor komposztáljuk, hogy termőföldként tudjuk újrahasznosítani.