Ételtcsakokosan

Egy tanulmány szerint a főzőműsorok nem a legjobb eszközei az élelmiszer-higiéniai szabályok bemutatásának

2016. november 18.

A televíziós főzőműsorok segítségével az embereket be lehet csalni a konyhákba, de nem megfelelőek arra, hogy a helyes élelmiszer-biztonsági gyakorlatokat bemutassák – egy új tanulmány szerint.

restaurant-1284351_640

A tanulmányt a Journal of Nutrition Education and Behaviour folyóiratban publikálták, amely során az alkalmazott élelmiszer-higiéniai gyakorlatokat vizsgálták különböző főzőműsorok, összesen 39 epizódjában. Az adások több mint 90%-ában a szakácsok nem követték az élelmiszer-biztonsági ajánlásokat a termékek mosása és a szennyezett törlőkendők kezelése során. A szakácsok közel 80%-a megfelelően használta és tárolta az eszközöket, ugyanakkor az epizódok 50-80%-ában nem tettek eleget egyéb olyan személyes higiéniai gyakorlatoknak, mint a kesztyű viselése.

Ezen a héten Magyarország egyik legkedveltebb főzőműsorában lehettünk szemtanúi annak, hogy egy carbonara spegettire szósszal töltött tojáshéj került fel díszítésként. Amellett, hogy ez a kivitelezés nem egyezik azon elvvel, miszerint a tányérra csak ehető összetevők kerülhetnek, jelentős élelmiszer-biztonsági kockázatot is hordoz magában. Aki nyers tojást fogyaszt, vagy étele nyers tojáshéjjal találkozik, jelentős Salmonella fertőzés kockázatának teszi ki magát. Kifejezetten akkor, amikor Európában Salmonella járvány tombol. 2016. május 1. és október 12. között hét ország jelentett humán Salmonella Enteritidis fertőzést, melyből 112 eset igazolt, 148 eset pedig valószínűsíthető volt. A fertőzés legvalószínűbb forrása tojás lehetett.
Forrás: hungast.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mit takar a lisztek jelölése?

eteltcsakokosan

Nem elég kivágni a penészes részt!

eteltcsakokosan

Mindig legyen tiszta az edényszárítód!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató