Ételtcsakokosan

Vajon ugyanakkora az értékes tápanyag-, vitamintartalma?…

2021. január 14.

Az extrudált (puffasztott) gabonáknak (pl. köles, búza, rizs) ugyanakkora az értékes tápanyag-, vitamintartalma, mintha természetes formában lenne?

Az extrudálás során a gabonaszemeket nedvesítik, és erős hőhatásnak teszik ki, emiatt az arra érzékeny vitaminok (pl. A, C, D- vitamin) mennyisége csökkenhet, azonban összességében nem változik jelentősen az extrudált gabonák vitamintartalma, a B-vitaminok legalább 70%-a megmarad a termékben. Vizsgálatok szerint az ásványi anyagok kb. 90%-a megmarad az extrudált élelmiszerben. Az extrudált termék rosttartalma alacsonyabb, mint az egész gabona, rizs és kukoricaszem rosttartalma, azonban így is magasabb, mint a hántolt gabonából készült finomliszt rosttartalma.
https://eviko.hu/Portals/0/ujsagok/Arcivum/2003/4_szam/EPA03135_elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2003_04_238-243.pdf
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miben más mint a többi?…

eteltcsakokosan

Itt a Farsang, áll a bál

eteltcsakokosan

Támpont a tudatossághoz – interjú dr. Bognár Lajos országos főállatorvossal

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató