Az extrudált (puffasztott) gabonáknak (pl. köles, búza, rizs) ugyanakkora az értékes tápanyag-, vitamintartalma, mintha természetes formában lenne?
Az extrudálás során a gabonaszemeket nedvesítik, és erős hőhatásnak teszik ki, emiatt az arra érzékeny vitaminok (pl. A, C, D- vitamin) mennyisége csökkenhet, azonban összességében nem változik jelentősen az extrudált gabonák vitamintartalma, a B-vitaminok legalább 70%-a megmarad a termékben. Vizsgálatok szerint az ásványi anyagok kb. 90%-a megmarad az extrudált élelmiszerben. Az extrudált termék rosttartalma alacsonyabb, mint az egész gabona, rizs és kukoricaszem rosttartalma, azonban így is magasabb, mint a hántolt gabonából készült finomliszt rosttartalma.
https://eviko.hu/Portals/0/ujsagok/Arcivum/2003/4_szam/EPA03135_elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2003_04_238-243.pdf
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom