Ételtcsakokosan

10 tipp a biztonságos uzsonnához

2016. július 11.

Nem mindegy milyen előkészületek után, mibe kerül a gyermek uzsonnája. Íme 10 élelmiszerbiztonsági jó tanács, amivel elkerülhető az élelmiszer okozta megbetegedés.

packed-lunch-tips-for-older-kids

 

  1. Olyan uzsonnás dobozt és palackot válasszunk, ami könnyen tisztítható és hűthető, nincsenek olyan részei, vagy olyan zugok ahol beragadhatnak az ételmaradékok és megtelepedhetnek a baktériumok.
  2. Szánjunk rá időt, frissen készítsük el az uzsonnát!
  3. Az uzsonnás dobozt, uzsonnás zsákot a gyermek tartsa a hátizsákjában, így tovább tartja a hideget, mintha külön kézben vinné.
  4. Uzsonna készítése előtt alaposan mossunk kezet, tiszta eszközöket használjunk, legyen külön vágódeszka a hozzávalók előkészítéséhez.
  5. Élelmiszerbiztonsági szempontból biztonságos ételeket válasszunk: péksütemény/kenyér, szendvicsbe jól átsült hússzeletek, felvágott, konzervek, kemény sajtfélék, müzliszeletek.
  6. A gyümölcsöt, zöldséget alaposan mossuk meg és csepegtessük le mielőtt becsomagolnánk.
  7. Mindent külön csomagoljunk be: pl. szendvicset szalvétába, majd nejlonzacskóba vagy alufóliába, gyümölcs darabokat vagy olajos magvakat külön dobozba.
  8. Gyerekeknek érdemes jégakkut, vagy jól behűtött palackot tenni az uzsonnás zacskójába/dobozába, hogy hűvösen tartsa fogyasztásig az élelmiszert.
  9. A biztonság kedvvért tegyünk a gyermek táskájába higikendőt, vagy kéztisztító gélt, hogy étkezés előtt mindenképpen tisztítsa meg a kezét (ha valamiért netán nincs lehetőség kezet mosni).
  10. Minden használat után mossuk el az uzsonnás zacskót/dobozt. A maradékot és a csomagoló anyagokat dobjuk ki, mert fertőzést okozhatnak.

Kapcsolódó cikkek:

Kép forrása: inhabitots.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tudod melyik olajat, mire használd fel?

eteltcsakokosan

Paszternák vagy petrezselyem?

eteltcsakokosan

Ételek stressz ellen

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató