Ételtcsakokosan

Milyen engedélyek szükségesek?…

2020. március 20.

Új ételek (novel foods) legális felszolgálásához a vendéglátóiparban milyen engedélyek szükségesek?

Az olyan élelmiszereket, amelyek fogyasztásának nincs hagyománya az Európai Unióban, vagy korábban nem alkalmazott eljárással állítottak elő, csak engedélyeztetés után lehet forgalomba hozni az EU-ban. Az új élelmiszer fogalmát és az ilyen termékek engedélyeztetési eljárását az új élelmiszerekről szóló (EU) 2015/2283 rendelet részletezi. Az engedély kérelmet a termék gyártójának vagy forgalmazójának kell benyújtania az Európai Bizottsághoz. Fontos, hogy egy újonnan piacra kerülő élelmiszer, például egy receptúra vagy az összetevők arányának megváltoztatása nem feltétlenül eredményez jogszabályilag is „új élelmiszert”.

Az új élelmiszerek bejegyzésre kerülnek, ezzel felkerülnek egy uniós listára. Így tehát új élelmiszer-, élelmiszer összetevő csak abban az esetben használható fel ételkészítéshez, ha szerepel a listán. A lista elérhetősége: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?qid=1583999883183&uri=CELEX:02017R2470-20200308

Az új élelmiszerekről még több információ itt:

https://portal.nebih.gov.hu/informaciok/elelmiszer/lakossagi/uj-elelmiszer

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Szeptemberi frissesség

eteltcsakokosan

Liszt, víz, kovász

eteltcsakokosan

#4. Miért fontos, hogy mindent a megfelelő helyre tegyünk a hűtőben?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató