Ételtcsakokosan

Milyen engedélyek szükségesek?…

2020.03.20.Nincs hozzászólás

Görgess lejjebb!

Új ételek (novel foods) legális felszolgálásához a vendéglátóiparban milyen engedélyek szükségesek?

Az olyan élelmiszereket, amelyek fogyasztásának nincs hagyománya az Európai Unióban, vagy korábban nem alkalmazott eljárással állítottak elő, csak engedélyeztetés után lehet forgalomba hozni az EU-ban. Az új élelmiszer fogalmát és az ilyen termékek engedélyeztetési eljárását az új élelmiszerekről szóló (EU) 2015/2283 rendelet részletezi. Az engedély kérelmet a termék gyártójának vagy forgalmazójának kell benyújtania az Európai Bizottsághoz. Fontos, hogy egy újonnan piacra kerülő élelmiszer, például egy receptúra vagy az összetevők arányának megváltoztatása nem feltétlenül eredményez jogszabályilag is „új élelmiszert”.

Az új élelmiszerek bejegyzésre kerülnek, ezzel felkerülnek egy uniós listára. Így tehát új élelmiszer-, élelmiszer összetevő csak abban az esetben használható fel ételkészítéshez, ha szerepel a listán. A lista elérhetősége: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?qid=1583999883183&uri=CELEX:02017R2470-20200308

Az új élelmiszerekről még több információ itt:

https://portal.nebih.gov.hu/informaciok/elelmiszer/lakossagi/uj-elelmiszer

Legfrissebb cikkek


Az igazi törköly íz


Tovább olvasom

Tej vagy nem tej?


Tovább olvasom

Related posts

Higiénia a húsiparban

eteltcsakokosan

Mi a jó sonka titka?

eteltcsakokosan

Elkáposztástalaníthatnánk, de nem fogjuk

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató