Sok családban a tél érkezését jelzi, mikor elkészül az első tál zsírban sült csirke- vagy libamáj. Most már aktuális!
Hozzávalók
- 20-25 dkg csirkemáj
- 40 dkg sertészsír
- 1 kis fej hagyma
- só, bors
Elkészítése
A májat megtisztítjuk, a hagymát megpucoljuk, megmossuk és lecsepegtetjük, majd felkockázzuk. A feldarabolt hagymát a zsírral feltesszük dinsztelődni egy lábosban és ebbe tesszük a máj darabokat. Amikor a külseje kicsit kivilágosodik, lejjebb vesszük a hőmérsékletet, és lefedve sütjük tovább.
Egy-egy májdarabon ellenőrizzük, hogy átsült-e, ha már világos a felvágott felület, akkor elkészült. Sózzuk, esetleg borsozzuk. A májdarabokat kihalásszuk és egy üvegtálba tesszük, majd a zsírt ráöntjük. Hűtőben sokáig eláll, kenyérre kenve, hagymával és retekkel finom eledel.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok
- Tiszta eszközök, tiszta környezet.
- A májat külön, húsok számára, rendszeresített vágódeszkán, míg a hagymát egy másik, zöldségek számára, fenntartott deszkán aprítsuk.
- A csirkemáj és egyéb belsőségek feldolgozására ugyanazon szabályok vonatkoznak, mint a nyers húsok esetében: külön, erre a célra rendszeresített eszközök, használat után ezek azonnali elmosása, hogy véletlenül se érintkezzen a készétellel.
- Amikor a csirkemájat megmossuk, azt mindig a darabolást megelőzően tegyük, úgy, hogy az elfolyó mosóvíz ne okozhasson szennyeződést!
- Az epehólyag eltávolítása után mossuk el a kést, öblítsük le a vágódeszkát.
- A nyers csirkemáj feldarabolása (epehólyag, epével szennyezett részek eltávolítása) után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést máshova!
- A májak átsütési ideje a májdarabok méretétől függően 2 percnél több is lehet. Vékony villával, hústűvel óvatosan szúrjunk meg egy vastagabb darabot, és ha már nem véres lé „buggyan ki”, akkor a közepe is átsült!
- A belsőségekből készült ételek a romlandó ételek közé tartoznak, ezért a készételt lehetőleg frissen együk meg, vagy gyorsan lehűtve hűtőben tároljuk, de még aznap fogyasszuk el!
Élelmiszer-biztonsági tanácsokért kattints a Receptorra