Sokat írtunk már a hűtőszekrény (http://eteltcsakokosan.hu/2016/04/14/takaritsuk-ki-a-hutot/ ) és a kamra (http://eteltcsakokosan.hu/2015/04/09/lelegezzen-fel-a-kamrank/ ) takarításáról, most a – sokszor elfeledett – részek következnek. A konyhai szekrények, evőeszközök és más konyhai eszközök fiókjait is legalább évente tisztítani kell. Porosodhatnak, morzsa és más porállagú élelmiszer szóródhat ezekbe.
- Vegyük ki az evőeszköztartót, töröljük ki a fiókot nedves törlőkendővel. Ezzel előzzük meg a molyosodást!
- A fiókok fogantyúját és külső lapját se felejtsük el letisztítani, mivel sokszor szutykos kézzel nyúlunk hozzá és úgy marad.
- A biztonság kedvéért az evőeszközöket elmoshatjuk és száradás után visszarendezhetjük.
- Nézzük át a műanyag, szilikon és fa eszközöket, ami repedt, elöregedett, túlságosan karcos azt dobjuk ki.
- Nézzük át a műanyag és üveg dobozokat is! Mindegyiket arra használjuk, amire a jelölése alapján használható. Figyeljük a piktogramokat és a számokat. (http://eteltcsakokosan.hu/2016/08/29/milyen-uzsonnas-dobozt-valasszunk/ )
- Sokan elteszik a kenyér és más péksütemények zacskóját. Ezeket a fiókokban felgyűlt nejlon zacskókat gyűjtsük össze és dobjuk ki a szelektív hulladékgyűjtőbe.
- Ha a konyharuhákat is a fiókokban tartjuk, akkor érdemes évente kimosni azokat amiket régen használtunk, kicsit felfrissíteni és fertőtleníteni.
- További jó tanácsok http://eteltcsakokosan.hu/2016/04/07/mitol-szabaduljunk-meg-a-tavaszi-nagytakaritaskor/
Élelmiszer-biztonsági tippek:
Az eszközöket mindig tisztán tegyük el a fiókokba, szekrényekbe!
Minden konyhafelület gyakran legyen tisztítva, fertőtlenítve!