Ételtcsakokosan

Zöldségtisztítók működését kellett felfüggeszteni

2015. október 8.

Azonnali hatállyal felfüggesztette két zöldségtisztító üzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A szeptemberi ellenőrzések során a Kiemelt Ügyek Igazgatóságának szakemberei számos élelmiszer-biztonsági, élelmiszerhigiéniai hiányosságot tártak fel. A nyomokövethetőségi előírásokat is több esetben megsértették az ellenőrzött egységek. Az eljárás során 11 tonna alapanyagot kellett megsemmisíteni. A jogsértő cégek többszázezres bírságra számíthatnak.

Egy budapesti telephelyen működött az a két üzem, amely zöldség tisztító, daraboló, konyhakész zöldségcsomagokat előállításával foglalkozott. Az egységekben élelmiszer előállításhoz alkalmatlan körülmények között dolgozták fel az alapanyagokat. Azok eredetét nem tudták igazolni, és a gyártás során sem teljesültek a nyomonkövethetőség alapjai. Az egyik üzemben ezen felül a dolgozók egészségügyi alkalmasságát sem dokumentálták.

Mindkét egység elhanyagolt, takarítatlan állapotban volt. A kézmosók nem voltak használhatóak. Az alapanyagot nem különítették el sem a készárutól, sem a gyártás során keletkezett hulladéktól. Összesen 39 tételt, több mint 11 tonna mennyiségű alapanyagot kellett megsemmisíteni.

A hiányosságok pótlásáig, illetve az egységek alapos takarításáig, fertőtlenítéséig a hivatal azonnali hatállyal felfüggesztette az üzemek működését. Mindkét cég többszázezer forintos bírságra számíthat.

Kapcsolódó anyagok:
Közlemény letölthető formában
Képek tömörítve

Kapcsolódó tartalmak


Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Biztonság – forró napokon is

Itt a nyár, a forróság, olvadozunk, mint a vaj. Ilyenkor még nagyobb odafigyelést igényel egy kerti parti menüjének megtervezése, előkészítése. Milyen ételekkel és hogyan készüljünk a forró napokra, hogy ne egy gyomorrontás vessen véget a nyaralásnak?
Tovább olvasom

Related posts

Tavaszi különlegesség

szucseva

Mik a romlott zsír „jelei”?…

eteltcsakokosan

Vákuumcsomagban vagy más csomagban?…

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató