Ételtcsakokosan

Vedd fel a harcot!

2020. június 3.

Parlagfű-mentesítési társadalmi célú kampányt indít a Nébih. A parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni.

A parlagfű elleni eredményes harchoz a gyomnövény és a megfelelő irtási módszerek alapos ismerete egyaránt nélkülözhetetlen. A téma és a védekezéshez elengedhetetlen összefogás fontosságára most társadalmi célú kampánnyal hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A parlagfüvet közegészségügyi szempontból és mezőgazdasági kártétele, terméscsökkentő hatása miatt egyaránt irtani kell. Az érvényes jogszabályok szerint a parlagfű-mentesítés a földhasználók egyéni kötelessége, legyen az akár egy néhány négyzetméteres kiskert vagy több száz hektáros szántóföld. A rendkívül szívós és agresszív gyomnövénnyel szembeni sikeres védekezéshez azonban ma már leginkább össztársadalmi fellépésre van szükség, és elengedhetetlen a parlagfű és a hatékony irtási módszerek alapos ismerete is.
Egyetlen tő parlagfű is több ezer magot termel, ami a következő évben már csírázik, újabb és újabb pollenszóró növényeket létrehozva. Tehát tényleg igaz, hogy egyetlen tő kihúzása is rengeteget számít! És ezért is fontos, hogy már virágbimbós állapotában felismerje mindenki a gyomnövényt.
A Nébih továbbra is számít a lakosság közreműködésére a parlagfű elleni harcban! A védekezéshez fontos ismeretek átadása céljából június 2-tól intenzív kommunikációs kampányt is indított a hivatal. A „Kevesebb parlagfű, több levegő!” program július közepéig tartó első szakaszában szakmai, továbbá országos és regionális hírportálokon , valamint a Nébih saját csatornáin (weboldal, Facebook, Youtube, kampányoldalak, Konyhasziget magazin) találkozhat a lakosság a figyelemfelhívó, információs tartalmakkal.
A kampány során a növényismeret mellett „terítékre kerül” majd a parlagfű élettani hatásainak, valamint a szakszerű és hatékony eltávolításának bemutatása, de a hatósági felderítést és a Parlagfű Bejelentő Rendszert is megismerhetik az érdeklődők. A Nébih parlagfű aloldalán (https://portal.nebih.gov.hu/parlagfu) jelenleg is számos tájékoztató anyag érhető el. A parlagfű fejlődésének különböző stádiumait pedig a következő hetekben videósorozat formájában mutatják be a Nébih szakemberei.
Az októberig tartó kampány későbbi szakaszában plakátok és szórólapok országos terjesztésére is sor kerül. Az általános iskolások pedig ismét kézbe vehetik majd a Parlagfű kisokos kiadványt.
Csak közös összefogással győzhetjük le a parlagfüvet! Vedd fel a harcot!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Így készíts gombás ételeket!

eteltcsakokosan

Mennyire károsak az egészségre?…

eteltcsakokosan

Milyen a „márkázott” vaj?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató