Ételtcsakokosan

Zöldséges gabonakása

2016. március 7.
köleskása-300x200

Ennél az ételnél az előkészítéshez kell csak idő, míg a gabonát beáztatjuk, utána már gyorsan és számtalan módon elkészíthetjük a kását, ami köretnek és főételnek is tökéletes.

Hozzávalók

  • 25 dkg rizs / köles / hajdina / árpa / búza
  • 15-25 dkg zöldség vegyesen, pl.: gomba, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, bab, lencse, zöldborsó, kukorica, karfiol, brokkoli, húsos paprika, apró zöldbab
  • 4 ek olaj
  • 2 ek apróra vágott vöröshagyma
  • fűszerek ízlés szerint, pl.: curry, kurkuma, őrölt fekete bors, bazsalikom, petrezselyemzöld, só

köleskása-300x200

Elkészítése

Ha árpából, búzából vagy barnarizsből készítjük a kását, átválogatás és mosás után, a főzés előtt 6-8 órával (éjszakára) áztassuk be a gabonát.

A vöröshagymát és a választott zöldségeket tisztítsuk meg és alapos mosás után hagyjuk lecsöpögni, majd kockázzuk fel apróra mindet. A hagymát meleg olajban fonnyasszuk meg, tegyük rá az egyforma, kicsi kockákra vágott gombát és sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert. Öntsük fel annyi vízzel vagy zöldséglevessel, amennyi elfedi. Mikor félig megpuhultak, hozzátehetjük a puhább zöldségeket, pl. kukoricát, zöldborsót, babot, karfiolt vagy brokkolit és az egészet puhára főzzük, figyelve, hogy ne szétfőzzük. Óvatosan keverjük

A rizst vagy egyéb gabonát külön megfőzzük sós vízben vagy zöldséglevesben, majd ehhez keverjük a zöldségkeveréket.

Vigyázzunk, mert mindegyik gabonafajta különböző mértékben duzzad meg, így eltérő mennyiségű vizet igényelhet!

Minden kásafőzés alapszabálya, hogy gyakran kell kevergetni, és ha szükséges, a vizet pótolni.

Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Minden eszköz, felület, edény és a kezünk legyen tiszta!
  • Felhasználás előtt alaposan mossuk meg a gabonát és válogassuk át.
  • Megbízható helyen vásároljunk jó minőségű alapanyagokat!
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.

Kép forrása: partyzoo.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az elfeledett sárgadinnye

szucseva

Szivacs-para: módszerek a biztonságos takarításra

eteltcsakokosan

Az ősz gyümölcsei: mandula és gesztenye

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató