Ételtcsakokosan

Zöldséges gabonakása

2016. március 7.
köleskása-300x200

Ennél az ételnél az előkészítéshez kell csak idő, míg a gabonát beáztatjuk, utána már gyorsan és számtalan módon elkészíthetjük a kását, ami köretnek és főételnek is tökéletes.

Hozzávalók

  • 25 dkg rizs / köles / hajdina / árpa / búza
  • 15-25 dkg zöldség vegyesen, pl.: gomba, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, bab, lencse, zöldborsó, kukorica, karfiol, brokkoli, húsos paprika, apró zöldbab
  • 4 ek olaj
  • 2 ek apróra vágott vöröshagyma
  • fűszerek ízlés szerint, pl.: curry, kurkuma, őrölt fekete bors, bazsalikom, petrezselyemzöld, só

köleskása-300x200

Elkészítése

Ha árpából, búzából vagy barnarizsből készítjük a kását, átválogatás és mosás után, a főzés előtt 6-8 órával (éjszakára) áztassuk be a gabonát.

A vöröshagymát és a választott zöldségeket tisztítsuk meg és alapos mosás után hagyjuk lecsöpögni, majd kockázzuk fel apróra mindet. A hagymát meleg olajban fonnyasszuk meg, tegyük rá az egyforma, kicsi kockákra vágott gombát és sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert. Öntsük fel annyi vízzel vagy zöldséglevessel, amennyi elfedi. Mikor félig megpuhultak, hozzátehetjük a puhább zöldségeket, pl. kukoricát, zöldborsót, babot, karfiolt vagy brokkolit és az egészet puhára főzzük, figyelve, hogy ne szétfőzzük. Óvatosan keverjük

A rizst vagy egyéb gabonát külön megfőzzük sós vízben vagy zöldséglevesben, majd ehhez keverjük a zöldségkeveréket.

Vigyázzunk, mert mindegyik gabonafajta különböző mértékben duzzad meg, így eltérő mennyiségű vizet igényelhet!

Minden kásafőzés alapszabálya, hogy gyakran kell kevergetni, és ha szükséges, a vizet pótolni.

Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Minden eszköz, felület, edény és a kezünk legyen tiszta!
  • Felhasználás előtt alaposan mossuk meg a gabonát és válogassuk át.
  • Megbízható helyen vásároljunk jó minőségű alapanyagokat!
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.

Kép forrása: partyzoo.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért nem lehet az alternatív gabonákból önmagukban tésztát készíteni?

eteltcsakokosan

Iskoláskorú gyermekek, serdülők folyadékigénye

eteltcsakokosan

#3. A sajtnak fogyaszthatósági ideje van

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató