Ennél az ételnél az előkészítéshez kell csak idő, míg a gabonát beáztatjuk, utána már gyorsan és számtalan módon elkészíthetjük a kását, ami köretnek és főételnek is tökéletes.
Hozzávalók
- 25 dkg rizs / köles / hajdina / árpa / búza
- 15-25 dkg zöldség vegyesen, pl.: gomba, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, bab, lencse, zöldborsó, kukorica, karfiol, brokkoli, húsos paprika, apró zöldbab
- 4 ek olaj
- 2 ek apróra vágott vöröshagyma
- fűszerek ízlés szerint, pl.: curry, kurkuma, őrölt fekete bors, bazsalikom, petrezselyemzöld, só
Elkészítése
Ha árpából, búzából vagy barnarizsből készítjük a kását, átválogatás és mosás után, a főzés előtt 6-8 órával (éjszakára) áztassuk be a gabonát.
A vöröshagymát és a választott zöldségeket tisztítsuk meg és alapos mosás után hagyjuk lecsöpögni, majd kockázzuk fel apróra mindet. A hagymát meleg olajban fonnyasszuk meg, tegyük rá az egyforma, kicsi kockákra vágott gombát és sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert. Öntsük fel annyi vízzel vagy zöldséglevessel, amennyi elfedi. Mikor félig megpuhultak, hozzátehetjük a puhább zöldségeket, pl. kukoricát, zöldborsót, babot, karfiolt vagy brokkolit és az egészet puhára főzzük, figyelve, hogy ne szétfőzzük. Óvatosan keverjük
A rizst vagy egyéb gabonát külön megfőzzük sós vízben vagy zöldséglevesben, majd ehhez keverjük a zöldségkeveréket.
Vigyázzunk, mert mindegyik gabonafajta különböző mértékben duzzad meg, így eltérő mennyiségű vizet igényelhet!
Minden kásafőzés alapszabálya, hogy gyakran kell kevergetni, és ha szükséges, a vizet pótolni.
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- Minden eszköz, felület, edény és a kezünk legyen tiszta!
- Felhasználás előtt alaposan mossuk meg a gabonát és válogassuk át.
- Megbízható helyen vásároljunk jó minőségű alapanyagokat!
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.
Kép forrása: partyzoo.hu