Ételtcsakokosan

Zöldség és gyümölcs – melyiket válasszam?

2015. szeptember 11.
market-day-1319758-640x480

Régen, ha zöldséget és gyümölcsöt akartunk venni, beugrottunk a zöldségeshez, vagy kimentünk hétvégén a piacra, és az őstermelőktől megvásároltuk azt, amit találtunk. Nem is hívtuk őket őstermelőknek, egyszerűen árusok voltak. A választék nem volt olyan széles, mint ma, többnyire azt lehetett kapni, aminek éppen a szezonja volt.

Ma már a szupermarketekben télen ugyanúgy találunk paradicsomot, mint nyáron, igaz, ennek gyakran sem a színe, sem az íze meg sem közelíti a nyáron termettekét. De még a nyári példányok is gyakran ízetlenek, mintha távoli rokonai lennének azoknak a paradicsomoknak, amelyek egyébként bármely kertben megteremnek. Ráadásul nem csak az ízüket illetően lehetnek különbségek a zöldségek és gyümölcsök között. A különböző növényvédő szerek használata miatt egyes példányoknak az egészségünkre gyakorolt hatása sem biztos, hogy annyira kedvező, mint ahogy ezt a zöldségektől és gyümölcsöktől elvárnánk.

Mit vegyünk hát figyelembe, amikor zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk?

Nagyon fontos, hogy a termékek nyomon követhetők legyenek. Tehát kizárólag olyan zöldséget és gyümölcsöt vásároljunk, amelynek ismerjük a származását és lehetőség szerint a csomagolóját. Ezek az adatok fel vannak tüntetve a címkén. Jelöletlen terméket ne vásároljunk, a zöldségesnél vagy a piacon kérdezzünk rá a származására. Ha ezek az információk nincsenek feltüntetve, jelezzük az eladónak. Ez azért is fontos, mert az élelmiszerbiztonsági hatóság csak akkor tud egy esetleges lakossági panaszt kivizsgálni, ha be tudja azonosítani a termék útját, akár egészen a termelőig visszavezetve.

market-day-1319758-640x480Az egyik legkedveltebb zöldségfélénk, a burgonya is rejthet magában élelmiszerbiztonsági kockázatot, ha nem megfelelően tárolják. A világosban tárolt krumpli gyakran megzöldül. Felhasználáskor a héj alatti zöld részeket teljesen el kell távolítani, mert ezek szolanint, a burgonya csírájából származó glüko-alkaloidát tartalmaznak, ami mérgezést okozhat, és főzéskor sem bomlik le. Vöröshagymánál szokott előfordulni, hogy a zöldség a páncéllevél alatt rohad és penészedik, és ez kívülről nem mindig látható. Ilyenkor a beteg részeket el kell távolítani (addig kell leszedni a leveleket, amíg teljesen egészséges lesz), az egészséges részre esetleg rászóródott penész spórákat is le kell mosni.

A távoli országokból hazánkba szállított termékek minősége nem mindig kifogástalan, ezért ha tehetjük, válasszunk mindig a helyi termelők kínálatából. Lehet, hogy a külföldi fokhagyma, paradicsom, szamóca, paprika olcsóbb, de előfordulhat, hogy nem megfelelő körülmények között termesztik őket. Nyugodtak  akkor lehetünk, ha világosan felcímkézett, hazai termesztésű zöldségeket és gyümölcsöket vásárolunk. Érdemes megismerni a piacon áruló termelőket is, mert ha már kipróbált árustól vásárolunk, akkor mindig megbízható minőséghez jutunk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Szilva az ősz üdvöskéje

eteltcsakokosan

Fűszernövények 1.

eteltcsakokosan

#4. Miért fontos, hogy mindent a megfelelő helyre tegyünk a hűtőben?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató