Ételtcsakokosan

Zöldség és gyümölcs – melyiket válasszam?

2015. szeptember 11.
market-day-1319758-640x480

Régen, ha zöldséget és gyümölcsöt akartunk venni, beugrottunk a zöldségeshez, vagy kimentünk hétvégén a piacra, és az őstermelőktől megvásároltuk azt, amit találtunk. Nem is hívtuk őket őstermelőknek, egyszerűen árusok voltak. A választék nem volt olyan széles, mint ma, többnyire azt lehetett kapni, aminek éppen a szezonja volt.

Ma már a szupermarketekben télen ugyanúgy találunk paradicsomot, mint nyáron, igaz, ennek gyakran sem a színe, sem az íze meg sem közelíti a nyáron termettekét. De még a nyári példányok is gyakran ízetlenek, mintha távoli rokonai lennének azoknak a paradicsomoknak, amelyek egyébként bármely kertben megteremnek. Ráadásul nem csak az ízüket illetően lehetnek különbségek a zöldségek és gyümölcsök között. A különböző növényvédő szerek használata miatt egyes példányoknak az egészségünkre gyakorolt hatása sem biztos, hogy annyira kedvező, mint ahogy ezt a zöldségektől és gyümölcsöktől elvárnánk.

Mit vegyünk hát figyelembe, amikor zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk?

Nagyon fontos, hogy a termékek nyomon követhetők legyenek. Tehát kizárólag olyan zöldséget és gyümölcsöt vásároljunk, amelynek ismerjük a származását és lehetőség szerint a csomagolóját. Ezek az adatok fel vannak tüntetve a címkén. Jelöletlen terméket ne vásároljunk, a zöldségesnél vagy a piacon kérdezzünk rá a származására. Ha ezek az információk nincsenek feltüntetve, jelezzük az eladónak. Ez azért is fontos, mert az élelmiszerbiztonsági hatóság csak akkor tud egy esetleges lakossági panaszt kivizsgálni, ha be tudja azonosítani a termék útját, akár egészen a termelőig visszavezetve.

market-day-1319758-640x480Az egyik legkedveltebb zöldségfélénk, a burgonya is rejthet magában élelmiszerbiztonsági kockázatot, ha nem megfelelően tárolják. A világosban tárolt krumpli gyakran megzöldül. Felhasználáskor a héj alatti zöld részeket teljesen el kell távolítani, mert ezek szolanint, a burgonya csírájából származó glüko-alkaloidát tartalmaznak, ami mérgezést okozhat, és főzéskor sem bomlik le. Vöröshagymánál szokott előfordulni, hogy a zöldség a páncéllevél alatt rohad és penészedik, és ez kívülről nem mindig látható. Ilyenkor a beteg részeket el kell távolítani (addig kell leszedni a leveleket, amíg teljesen egészséges lesz), az egészséges részre esetleg rászóródott penész spórákat is le kell mosni.

A távoli országokból hazánkba szállított termékek minősége nem mindig kifogástalan, ezért ha tehetjük, válasszunk mindig a helyi termelők kínálatából. Lehet, hogy a külföldi fokhagyma, paradicsom, szamóca, paprika olcsóbb, de előfordulhat, hogy nem megfelelő körülmények között termesztik őket. Nyugodtak  akkor lehetünk, ha világosan felcímkézett, hazai termesztésű zöldségeket és gyümölcsöket vásárolunk. Érdemes megismerni a piacon áruló termelőket is, mert ha már kipróbált árustól vásárolunk, akkor mindig megbízható minőséghez jutunk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Szolgálatba állt Nébo

eteltcsakokosan

Street food kesztyűs kézzel

eteltcsakokosan

Mindig forrald fel!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató