Ételtcsakokosan

Bárányhús a grillen!

2021.06.14.Nincs hozzászólás

Görgess lejjebb!

Magyarországon mindig is szép számban tartottak birkákat, a kultúránk része – ennek ellenére a birkahúsfogyasztás az utóbbi időben nagyon háttérbe szorult.

Jellegzetes, faggyús illata miatt sokan idegenkednek a fogyasztásától, pedig jól elkészítve valódi csemege, és egészségügyi szempontból is értékes alapanyag. A birkahús tevékenyen vesz részt a szervezet méregtelenítő folyamataiban, könnyen emészthető, emiatt a diétás étrendbe és a gyerekek táplálkozásába is beépíthető.
A konyhában a birkahús szinte csak pörköltként van jelen, pedig sok más érdekes módon is hasznosítható. Kísérletező kedvvel – akár kevés gyakorlattal is – a birkahúsból izgalmas és különleges fogásokat varázsolhatunk. Ha kellemes meglepetést szeretnénk szerezni a grillezésre érkező barátoknak, mindenképpen próbáljuk ki a báránysteaket! Nyugodtan használjunk változatos fűszereket, pácokat: a fokhagyma, tárkony, petrezselyem, kakukkfű, menta, szegfűbors, borókabogyó, kapor, rozmaring éppúgy remekül illik a bárányhúshoz, mint a szegfűszeg, a curry vagy a fahéj.
A birkahússal kapcsolatban is nagyon fontos, hogy minden ételhez a megfelelő minőségű húst, húsrészeket válasszuk ki, miként az is, hogy mindezt megbízható forrásból szerezzük be. Lejárt fogyaszthatósági idejű terméket vagy sérült, szennyezett csomagolású készítményt ne vásároljunk meg!
Ha mélyhűtött hússal fogunk dolgozni, a húst a hűtőszekrényben előzőleg teljesen olvasszuk fel, így grillezéskor a belseje is alaposan át tud sülni. Az ételkészítéshez kizárólag tiszta eszközöket, edényeket használjunk. A nyers húsokat mindig erre a célra külön rendszeresített vágódeszkán dolgozzuk fel. A húst szeleteljük közel azonos méretű, nem túl vastag szeletekre, így azok a rácson egy időben elhelyezve azonos idő alatt készülnek el. A grillezni kívánt alapanyagot közvetlenül azelőtt vegyük ki a hűtőszekrényből, mielőtt a grillre helyeznénk.
A különböző húsfélék parázs feletti sütésekor – a kicsepegő zsiradék égésekor – olyan egészségkárosító vegyületek keletkezhetnek, amelyek a füsttel visszajutva az ételre bekerülnek a fogyasztók szervezetébe is. Ezért grillezéskor ügyeljünk arra, hogy a kisülő zsiradék ne csepegjen a faszénre: rakhatunk a hús alá alumíniumtálcát, vagy használhatunk olyan grillkészüléket, amely oldalról süti a függőlegesen felfüggesztett hússzeleteket.

Legfrissebb cikkek


Az igazi törköly íz


Tovább olvasom

Tej vagy nem tej?


Tovább olvasom

Related posts

Pedálos vagy nem pedálos?

eteltcsakokosan

Modern újdonságok a konyhában

eteltcsakokosan

Hol fehér, hol zöld: a spárga

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató