Ételtcsakokosan

Hirtelen ötletből mesterré válni

2018. április 17.

Limara virtuális pékségét Libor Mária, egy makói gasztroblogger találta ki és vezeti már jó néhány éve. A közösségi médiában hetvenezernél több követője van. Aki sütött már otthon kenyeret, bizonyosan találkozott a nevével vagy kapott tőle a sütéshez tippeket.
30725125_2123625024319325_8322496401636327424_n
Miért fogott hozzá a kenyérsütéshez?
Bár a konyhában egészen kisgyermek korom óta szívesen sürgölődőm, nagyon szeretek sütni-főzni, a kenyérsütés egészen addig eszembe sem jutott, amíg egyszer karácsonyra kenyérsütő gépet nem kaptam. Akkor kíváncsiságból sütöttem meg az első gépi kenyeremet, ami egészen jól sikerült, így elkezdtem recepteket keresni a neten. Ekkor találtam rá egy nagyon jó kis közösségi oldalra, ahol a kenyérsütés volt a fő téma. Azt hiszem, az ajándékba kapott gépen kívül ennek a közösségnek is köszönhetem, hogy a házi kenyérsütés ennyire magával ragadott.
És miért kezdett blogot írni?
A blogírás egy hirtelen ötlet volt, és csak azzal a céllal kezdtem neki, hogy egy helyen legyenek a saját receptjeim. Azt egyáltalán nem gondoltam, hogy ilyen sok embert érdekelnek majd.
Tapasztalata, meglátása szerint könnyebb dolga van-e a háziasszonynak manapság, ha otthon szeretne sütni kenyeret vagy péksüteményt, mint régen, amikor kisebb volt a konyhai gépek és alapanyagok választéka?
Igen, mindenképpen könnyebb. Bár kelt tésztát, kenyeret dagasztani kézzel a legjobb, a mai rohanó világunkban sokszor még az a 20 perc is nehezen illeszthető be a napirendbe, így egy robotgép vagy kenyérsütő gép segítsége nagyon jól jöhet. Nekem is vannak gépeim, amiket használok is. Az alapanyagok széles választékával pedig gyakorlatilag bármit elkészíthetünk otthon is.
Ha jól tudjuk, három könyve jelent eddig meg, tervez-e negyediket? Ha igen, miről fog szólni?
Igen, a Csipet Kiadó gondozásában jelent meg eddig mindhárom könyvem. Vannak ötleteim, de hogy mikor lesz belőle negyedik könyv, azt egyelőre nem tudom megmondani.
Mi a kedvenc kenyérféléje, amit leggyakrabban süt?
A természetes kovásszal készült kenyér, amiben nincs más csak liszt, víz és só. Ilyen a mindennapi kenyerünk. Rozskovásszal, javarészt fehér kenyérlisztből, és kevesebb teljes kiőrlésű lisztből készítem, legtöbbször lassú kelesztéssel.
Tervez-e vállalkozást indítani, esetleg pékséget, ahol kaphatóak lennének a kenyerei?
Most úgy gondolom, hogy nem. Azt nem mondom, hogy soha nem álmodoztam egy kis üzletről, de egyelőre megmarad hobbi szintjén a kenyérsütés.
Megosztana-e olvasóinkkal egy kalács receptet?
Örömmel!
 
RECEPT
Foszlós kalács

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 6 dkg olvasztott vaj

 

  • 1 tojás a lekenéshez

 
 
Fél deci langyos tejben keverjünk el egy teásaknál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy-két evőkanál lisztet, és tegyük félre.
Addig a lisztet szitáljuk tálba, keverjük el a sóval és a többi cukorral! A vajat olvasszuk meg! A liszt közepébe készítsünk mélyedést, ide tegyük a tojást, a tojássárgáját és ide öntsük a közben felfutott élesztőt, valamint a többi langyos tejet.
Kezdjünk dagasztani. Amikor összeáll a tésztánk, lassan, több részletben kezdjük hozzá adagolni az olvasztott, de nem meleg vajat.  Addig folytassuk a munkát, amíg a vaj szépen belesimul a tésztába, és az kezd a kezünktől, valamint az edény aljától elválni.
Ezután tegyük fedeles kelesztő tálba, és hagyjuk 40–45 percig kelni.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, osszuk annyi egyforma darabba, ahány ágból szeretnénk megfonni a kalácsot. Egyesével gömbölyítsük őket, azaz formázzunk belőlük kis cipókat. Takarjuk le és hagyjuk 10–15 percig pihenni. A pihentetett gombócokat sodorjuk meg hosszú hurkává, finoman lisztezzük be, majd csípjük össze a végüknél, és fonjuk meg. Fontos, hogy a fonás ne legyen túl laza, de túl szoros sem!
Óvatosan emeljük át egy sütőpapíros tepsire és azonnal kenjük le egy egész, felvert tojással. A konyhapulton hagyjuk kelni kb. 30 percen keresztül. A sütőt ezalatt melegítsük elő 170 fokra!
A megkelt kalácsot még egyszer kenjük le a felvert tojással. A tepsit toljuk az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 40 percig. A kisült kalácsot tegyük rácsra hűlni!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Felhasználható még?…

eteltcsakokosan

A tél csemegéje a naspolya

eteltcsakokosan

A burgonya önmagában is lehet főétel

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató