Ételtcsakokosan

Zöldet vagy zöldet?

2016. március 31.

Két nagy tábora van az embereknek, az egyik a sóskát szereti a másik a spenótot. Van, hogy mindkettő el kell készíteni egy családon belül, hogy midenkinek a kedvére tehessünk. Először a sóskát mutatjuk be.

A sóska (Rumex acetosa), a keserűfűfélék családjába tartozó levélzöldség. Egész Európában őshonos, Kárpát-medencében vadon is terem, de megtalálható Észak-Amerikában, Ázsiában és Chilében is. Jelentős a C-vitamin tartalma, sok ásványi anyagot, például foszfort és vasat tartalmaz. Jellegzetes savanyú ízét a benne található oxálsav adja, ennek köszönhetően étvágygerjesztő hatással rendelkezik. A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet, fertőzésekkel szembeni védekező-képességét. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák. Hosszú távon az oxálsav nagyobb mennyiségben fogyasztva elősegítheti a vese- és húgyhólyagkövek képződését.

sorrel
sorrel

Termesztés

Magja apró, csírázóképességét 3-4 évig megtartja. Aki szeretne sóskát termeszteni, az egyrészt vetheti, másrészt szaporíthatja tőosztással. Jól tűri a hideget, a fagyot, viszont a meleget kevésbé bírja. Magas a vízigénye, főleg a csírázási időszakban. A tápanyagban gazdag, inkább savanyú vagy közömbös talajt kedveli, nitrogénigénye kicsit magasabb az átlagnál. Márciustól egészen késő őszig gyűjthető. A betakarítás során figyeljünk arra, hogy a fiatal leveleket ne sértsük meg, mert azzal a későbbi hozamot csökkenthetjük. A hűvösebb, esős időben gyűjtött sóska íze enyhébb, mint a hosszú száraz időszakban fejlődőé.

Vásárlás

A boltokban főleg mirelit formában vásárolható. Piacokon találkozhatunk friss sóskával.

Tárolás

A friss sóska hűtőszekrényben néhány napig minőségkárosodás nélkül eltartható. A feldolgozott növény mélyhűtőben kiválóan eláll.

Elkészítés

A spenótból készült főzelékhez hasonló jellegű étel készíthető belőle, de használják saláták részeként is. A sóskalevél a savanykás ízű levesnek kellemes pikáns ízt kölcsönöz. Használhatjuk gyümölcs és zöldség turmixokban, üde, frissítő ízt ad nekik.

Receptek
Sóskás smoothie:
Hozzávalók:

  • egy marék sóskalevél
  • 1 db érett banán
  • 1db alma
  • 2 dl víz

Elkészítése:
A hozzávalókat meghámozzuk illetve megmossuk, turmixgépbe dobáljuk és turmixolás után már fogyaszthatjuk is.
 
Szalonnás sóskapite:
Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • 10 dkg finomliszt
  • 5 dkg tönkölyliszt
  • 2 marék sóska leszárazva, megmosva
  • 10 szelet szalonna
  • 2 dl tejszín

Elkészítése:
A kétfajta lisztből, tojásból, vajból tésztát gyúrunk, egy 24 centiméter átmérőjű tortaforma aljába egyengetjük 3-4 mm vastagon. Fél órát pihentetjük a hűtőben. Közben a sóskát alaposan megmossuk és lecsepegtetjük, kézzel kis darabokra tépjük és felhasználásig félretesszük. Pihentetés után előmelegített, 180°C fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük a tésztát. Miután kivettük az elkészült pite-alapot a sütőből, rászórjuk az összetépett sóskát, meglocsoljuk a tejszínnel, lefedjük a szalonnaszeletekkel, majd 20 percre visszatesszük a sütőbe.
Aki szereti az intenzív ízeket füstölt sajtot is reszelhet a tetejére, mielőtt az utolsó 20 percre visszatolja a sütőbe.
Kép forrása: johnvenaproduce.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Azonnal el kell fogyasztani?…

eteltcsakokosan

Az ivóvizes palackunkat is ki kell tisztítani!

eteltcsakokosan

Konyhai gépek és a higiénia

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató