Ételtcsakokosan

Vigyázzunk az ételallergiával!

2018. július 31.

A táplálékallergiában és táplálékintoleranciában szenvedő betegek száma világszerte emelkedik. Egészségünk megőrzése érdekében fontos tisztában lenni azzal, hogy van-e táplálékallergiánk, illetve, hogy a tünetek hogyan kezelhetők.


Mit nevezünk táplálékallergiának?
táplálékallergia olyan allergiás reakció, mellyel a szervezet kóros mértékben és módon reagál az elfogyasztott élelmiszerre vagy annak egyik-másik – az átlagfogyasztó számára ártalmatlan – összetevőjére. Kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van fő szerepe. Akár kis mennyiségű élelmiszer elfogyasztása után komoly allergiás reakció léphet fel.
táplálékintolerancia esetén a tünetek hasonlóak a táplálékallergiához, azonban allergiás reakció nem lép fel. Az emésztőrendszer betegsége, nem az immunrendszer váltja ki. A tünetek alapján az intolerancia az allergiás betegségektől nehezen különíthető el.
Milyen ételek okozzák leggyakrabban?
Szinte bármely étel alkotóelemével szemben kialakulhat allergia. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek gyakrabban keltenek allergiás tüneteket. Ilyen például a tej, tojás, szója, csirkehús, hal, búza, dió, paradicsom, zeller, különböző gyümölcsök.
Csecsemő- és kisgyermekkorban a táplálékokban található fehérjék okoznak leggyakrabban tüneteket, így leginkább a tej, a tojás, a gabona és a hal fehérjéi váltanak ki allergiás reakciót. Nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél inkább az adalékanyagok, ételszínezékek, tartósítószerek, egyes gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztása vezet túlérzékenységi tünetekhez.

Melyek a táplálékallergia tünetei?
A táplálékallergia által kiváltott tünetek igen változatosak lehetnek. Felléphetnek bőrreakciók (viszketés, duzzanat, kipirultság), emésztőrendszeri (fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés, a szájüreg nyálkahártyájának viszketése, duzzanata), szív és érrendszeri (mellkasi fájdalom, abnormális szívritmus, alacsony, ájulást kiváltó vérnyomás, eszméletvesztés), légzőszervi tünetek (az orr és a torok nyálkahártyájának duzzanata, viszketése, asztma).
Súlyos táplálékallergia esetén életveszélyes reakció (ún. anafilaxiás sokk) következhet be. Ennek kiváltásához rendkívül kis mennyiség is elég az allergizáló élelmiszerből.
A tünetek megjelenése néhány perccel, vagy egy órával az étel elfogyasztása után jelentkezhet. Az allergiás panaszok tartósan fennállnak és évekig visszatérhetnek. Ugyanaz az egyén idővel másként reagálhat egy adott allergénre, így a tünetek jellege, súlyossága és szervi érintettsége is változhat.
Miként lehel felismerni, kezelni?
Tekintettel a tünetek „sokszínűségére”, a táplálékallergia, valamint intolerancia tüneteit gyakran először más betegségnek tulajdonítják, így az érintettek megfelelő kezelése kezdetben elmaradhat, vagy késhet.

A kezelés alapja a panaszokat okozó élelmiszer kiiktatása az étrendből. Ez elvileg egyszerűnek hangzó megoldás: a tehéntej-allergiás beteg ne igyon tejet, a tojásallergiában szenvedő ne egyen tojást, a tejcukorbontó enzimmel nem rendelkező pedig ne fogyasszon tejcukortartalmú élelmiszereket. A biztonságos élelmiszer választása mégsem ilyen egyszerű, még abban az esetben sem, amikor az érintettek már tudják, miről kell lemondaniuk. Az élelmiszerek csomagolásán kötelezően elhelyezendő jelölés segíti ugyan az érintetteket, azonban nem jelent tökéletes biztosítékot. Az allergének rejtetten is jelen lehetnek az élelmiszerekben, különösen a sok összetevőből álló készételekben, vagy a gyártási eljárás, ételkészítés során szennyeződhetnek ezekkel.
Figyeljünk az élelmiszerek jelölésére!
Az élelmiszerek címkéjén kötelező feltüntetni az adott élelmiszer összetételét, külön kiemelve a felhasznált adalékanyagokat is. A gyártók ma már sok esetben azt is feltüntetik a csomagoláson, hogy a termék nyomokban allergén hatású anyagokat tartalmazhat, pl. abban az esetben, ha az üzemben a gyártósoron ilyen (pl. dió-, mogyorótartalmú) terméket is előállítanak. Az érintettek és hozzátartozóik kénytelenek az élelmiszerek jelölését az átlagos fogyasztónál jobban, alaposabban figyelni. Vendéglátóhelyen kérjük a felszolgáló segítségét az étel allergéntartalmáról!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az ősz gyümölcsei: mandula és gesztenye

eteltcsakokosan

A jó sonka titka

eteltcsakokosan

Miért nem lehet az alternatív gabonákból önmagukban tésztát készíteni?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató