Ételtcsakokosan

Ételünk az életünk – karácsonyi konyha

2017. december 1.
caroline-hernandez-441444

Sok múlik rajtunk, hogy milyen is lesz az ünnepi menü. Nem csupán ételt teszünk az asztalra, de átadjuk vele családtagjainknak azt a sok szeretetet is, amit készítésekor a munkánkkal belefektettünk.
caroline-hernandez-441444Ha nagyon előrelátóak akarunk lenni, mondhatjuk, hogy a karácsonyi családi összejövetel, és a vendégség megszervezését szinte egész évben gyakorolhatjuk. Igaz, akkor még csak részleteiben, apránként. Biztosan mindenkinek vannak kedvenc beszerzési helyei, ismerős és megbízható piaci árusai. Ha például szeretnénk karácsonyra valami újat, különlegeset is kitalálni, érdemes előtte időben „letesztelni” az új alapanyagot, kipróbálni az új beszerzési forrást, hogy ne karácsony előestéjén derüljön ki, mégsem azt kaptuk, amit elképzeltünk. Nem javasoljuk, hogy alkalmi árusnál, ellenőrizetlen helyen szerezzünk be bármilyen portékát. Gyanús lehet, ha egy termék túlságosan olcsó. Készüljünk fel a vásárlásra listákkal, megfelelő számú bevásárlótáskával, akár hűtőtáskával is. Készüljünk fel türelemmel is: a növekvő forgalom a vásárlókra és kereskedőkre, eladókra is nagyobb terhet ró. Körbekérdezhetjük családtagjainkat új ötletekért, bevonhatjuk a legkisebbeket is a tervezésbe, előkészítésbe, sőt a megvalósításba (a kicsik amúgy is élvezik a közös sütést-főzést). A közös munka több időt igényel, de az együtt töltött órák kárpótolhatják vagy felülírhatják azt, hogy a krumplipüré esetleg kicsit darabos marad, vagy a tökéletlen panírból kilátszik a csirkemell. A gyerekek ráadásul olyan megoldásokkal vagy ötletekkel állhatnak elő, amelyek nekünk sose jutnának eszünkbe.
KARÁCSONYKOR, SZILVESZTERKOR IS LEGYEN FONTOS SZEMPONT A BIZTONSÁGOS ÉTELKÉSZÍTÉS!
Ha több napra előre gondolkodunk, amikor az ünnepi menüt és a vendégváró falatokat állítjuk össze, vagy amikor az ajándékozásra szánt finomságokat tervezzük, gördülékenyebbé tehetjük az előkészületeket és az ételek is biztonságosan készülnek el. Legelőször a tartós élelmiszereket, majd később, az ünnephez közeledve a gyorsan romló termékeket szerezzük be (hús, hal, tej és tejtermékek, tojás).
Mivel nagyobb mennyiséget vásárolunk az általában szokásosnál, gondoskodjunk róla, hogy biztonsággal tudjunk tárolni minden alapanyagot! Az elkészült ételek maradékát is megfelelően hűtve tároljuk. Sok családban nem feltétlenül csak a háziasszonyra vagy a család női tagjaira várnak az előkészítő és ünnepek alatti munkák, munkamegosztás van. A menü(k) kigondolásakor több szempontra kell figyelemmel lenni, a családtagok ízlésétől kezdve arra is, hogy ki milyen ételt ehet vagy nem ehet, és persze másképp főzünk a kicsi gyerekeknek és az időseknek is. Az esetlegesen lejárt fogyaszthatóságú vagy minőségmegőrzési idejű terméket ne vegyük meg. Arról is meg kell győződni, hogy az áru vajon eltartható-e addig a dátumig, amikor szeretnénk felhasználni. Sérült, szennyezett, nem eredeti vagy hiányos csomagolású terméket ne vásároljunk meg, akkor sem, ha kedvező az ára. Az olyan mélyhűtött árut, amely belül zúzmarás, esetleg egy tömbbé fagyott, szintén ne vegyünk meg, mert valószínűleg már felolvadt egyszer és visszafagyasztották. A csomagoláson a lejárati idő mellett egyéb információknak is szerepelniük kell (terméknév, összetétel, gyártó vagy forgalmazó neve). Érdemes átböngészni, hogy nem tartalmaz-e például olyan összetevőt, amelyre a családból bárki allergiás. Ha kimért árut választunk, a helyszínen ellenőrizzük az eladó által becsomagolt terméket! A hús és a hal frissességét a szagából, színéből, állagából meg tudjuk állapítani. A süteményekhez való diót, mákot, aszalt gyümölcsöket alaposan ellenőrizzük!
HELYES TÁROLÁS A nyers húst, tojást, zöldségeket a többitől elkülönítve tároljuk! Főként a már elkészült vagy fogyasztásra kész ételektől (például pékáruktól) tartsuk távol, már a vásárlás és a hazaszállítás során is. A nyers húson és a kicsöpögő húslében súlyos megbetegedést okozó mikrobák lehetnek. A szobahőmérsékleten hamar romlásnak induló húst minél hamarabb hűtőbe (5°C alatti hőmérsékletre) kell tenni vagy azonnal feldogozni. A pácolt húsokat is a hűtőben kell tárolni. Mindig külön eszközöket (vágódeszka, kés stb.) használjunk a nyers húsok feldolgozása közben, amelyeket a műveletek előtt és után alaposan el kell mosni, és másra nem is ajánlatos használni. A kézmosás – a munkafázisok között többször és alaposan – szintén elengedhetetlen. Kórokozó mikroorganizmusok az egyéb tisztítatlan nyersanyagokon, a tojáson, a gyümölcsön, a zöldségeken is előfordulhatnak, ezért ezeket is mindig alaposan tisztítsuk meg! Élelmiszer-biztonsági alapszabály, hogy a melegen készülő ételeket addig kell sütni-főzni, míg a belsejük eléri a 75°C-ot. Ezen a hőmérsékleten a legtöbb, emberre veszélyes mikroba elpusztul. Az egyben sült csirke, vagy a nagyobb darabban, egészben, vagy a darált húsból készülő, töltelékes, göngyölt húsok belsejének átforrósítása különös figyelmet igényel, mert ezek nehezebben érik el a megfelelő hőfokot. A húst közvetlenül a feldolgozást megelőzően vegyük csak ki a hűtőből. A darált húst javasoljuk még a vásárlás napján elkészíteni.
A KÉSZÉTELEKET MINÉL HAMARABB EGYÜK MEG FRISSEN, VAGY GYORSAN HŰTSÜK LE ÉS TEGYÜK HŰTŐBE!
A nyers tojással készülő ételeknél erre fokozottan figyeljünk, és ne adjunk belőle kisgyermeknek. A készételeket zárható dobozban, lefedve, egymástól elkülönítve tároljuk, maximum 2-3 napig. Fogyasztásukhoz a felmelegítés nem elég! A megmaradt ételt minden esetben át kell forrósítani, hogy a belseje elérje ugyanazt a hőmérsékletet, mint főzésnél vagy sütésnél, a 75°C-t. A hőfok ételhőmérővel ellenőrizhető. Ünnepek után nagyobb mennyiségű megmaradt étellel is számolnunk kell. Gondoljuk át, az ünnepi menü maradékából melyek fogyaszthatóak biztonságosan és melyek nem! Az előrecsomagolt, hűtést nem igénylő élelmiszerek (bejgli, pogácsa) a csomagoláson feltüntetett minőségmegőrzési idejük lejáratáig fogyaszthatók teljes biztonsággal.
A receptek alatt pedig kiválós forró csokoládé recept olvasható, melyet maradék Mikulás csokiból készíthetünk!
 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hány napja tojt tojásról beszélhetünk?…

szucseva

Fügesaláta hidegen és melegen

eteltcsakokosan

Libamáj vs. Kacsamáj

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató