Ételtcsakokosan

Zöldek és zöldségek

2015. április 28.
salad-494581_1280-1024x768

A levélzöldségek manapság igen nagy népszerűségnek örvendenek az egészséges táplálkozás hívei között, hiszen számos jótékony hatással bírnak. Mivel ezeket a zöldségféléket sokszor nyersen fogyasztjuk el (különféle saláták, smoothiek formájában), érdemes odafigyelni előkészítésükre, hiszen földdel, porral, növényrészekkel, növényvédő szerekkel lehetnek szennyezettek, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket elfogyasztásuk után.

Kellő gondossággal kell kezelni ezeket az élelmiszereket is, hiszen akár megbetegedést is okozhatnak. Nem lehet elégszer elmondani, hogy csak megbízható helyen vásároljunk. Vásároljunk termelői piacon, győződjünk meg az áruk eredetéről, és válasszuk az évszaknak megfelelő terméket. Persze, ha van rá mód, legjobb, ha saját magunknak megtermeljük.

salad-494581_1280-1024x768salad-264826_1280-1024x682lettuce-381047_1280-1024x768

  • Mindig kezdj tiszta kézzel! Mosd meg a kezed alaposan szappannal és meleg vízzel, majd töröld szárazra.
  • A saláta, leveles zöldségek tisztításakor ne legyen semmi más élelmiszer a konyhapulton (munkaterületen), nehogy nem várt szennyeződést okozzunk.
  • Vágd le a sérült leveleket, részeket elkészítés vagy fogyasztás előtt.
  • Ha erősen szennyezett a zöldség, akkor érdemes néhány perces áztatást is beütemezni, majd a már fellazult szennyeződést folyó vízzel öblítsük le.
  • Ha a leveles zöldség, saláta címkéjén nincs feltüntetve, hogy előmosott, vagy “ready-to-eat”, azaz azonnal fogyasztható, akkor a zöldségfélét darabolás, főzés vagy evés előtt alaposan meg kell mosni folyó víz alatt.
  • Mosás után a salátát jól le kell csepegtetni, papírtörlővel, tiszta konyharuhával, vagy salátacentrifugával távolítsuk el a maradék vizet, így azt is megelőzhetjük, hogy az öntetet felhíguljon.
  • Rendszeresítsünk külön csepegtető-, szűrő-edényt a zöldségek tisztításához.
  • Ne használj a mosáshoz vegyszert.
  • Csak felhasználás, étkezés előtt mossuk meg a zöldségeket, ha tárolni kívánjuk, akkor ne, mert könnyebben megromlanak.
  • Ha a saláta csomagolásán fel van tüntetve, hogy előmosott, akkor nem szükséges fogyasztás előtt újból megmosni.

 Kapcsolódó cikk: A saláták és rokonaik

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A lejárati dátum meddig érvényes a gyakorlatban?

Nagy-RicsoyN

A sokoldalú cukkini és patisszon

eteltcsakokosan

Miért tüntetik fel?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató