Ételtcsakokosan

Vizsgaidőszakban is csak okosan!

2018. május 8.

Május elején kezdődnek az érettségik, közben a felsőoktatásban már tart mindenhol a vizsgaidőszak. Ilyenkor a fiatalok többsége a nap minden percét kihasználja, hogy memorizálni tudja a tananyagot, megírja a beadandót és ezért próbálja ébren tartani magát.


tanulkaávé
Tömegesen fogy a kávé és a csokoládé. Mivel ezeknek az ételeknek és italoknak van évszázados hagyománya, így ezeknek jártunk utána.
A kávéfogyasztásról
Előnyei
A kávé mértékletes és folyamatos fogyasztásának hasznos hatásai vannak:

  • Cukorbetegséget megelőző hatása van. Bár pontos okait még nem tudják a kutatók, de a legalább napi 5 csésze kávét fogyasztó 2-es típusú cukorbetegek esetében csökkent mérték inzulinrezisztenciát tapasztaltak.
  • A kávéban található antioxidánsoknak (klorogénsav, kávésav) különleges szerepe van étrendünkben, mivel hozzájárulnak a daganatos betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatának csökkentéséhez.
  • Élénkítő hatású, a koffein azáltal serkenti az idegrendszert, hogy blokkolja az agy adenozin-kötő helyeit, így fenntartja az éberséget.
  • Pont ez a folyamat befolyásolhatja a vérerek összehúzódását is, ami megmagyarázza a koffein fejfájás-csillapító hatását, széles körű gyógyszeripari felhasználását is.

Hátrányai

  • Nagy mennyiségben vízhajtó hatású, valamint nem ajánlott fogyasztása magas vérnyomású, dohányzó, alkoholt fogyasztó személyeknek, mert ezen anyagok együttesen befolyásolják a szívbetegségek kialakulását.
  • Óvatosan bánjunk a főzött, szűretlen kávékkal, mert ezek esetében kimutatták, hogy LDL koleszterin növelő hatása van.
  • Rendszeres fogyasztása nem jár teljesítményfokozó hatással és függőséget okoz.káévé

A csokoládé nassolásáról
Előnyei
Mértékletes fogyasztás mellett előnyös hatásai vannak a flavonoidokban dús fekete csokoládénak:

  • A csokoládé antioxidáns hatása a benne rejlő flavonoidok által javítja a sejtek, a bőr és a test állapotát, és erősíti az immunrendszert. Vas, kalcium és kálium, valamint A-, B-, C- és E-vitamin. Rendszeres keserű csokoládé fogyasztással megelőzhető vérrög kialakulása és az infarktus is.
  • A fekete csokoládé jelentősen csökkenti a rákbetegség kialakulását, e pohár meleg kakaóital antioxidáns tartalma/hatása háromszorosa egy pohár zöld teának és kétszerese egy pohár vörösborénak.
  • Fenilsav tartalma a szív és érrendszeri problémák megelőzésére, gyógyítására is alkalmas, a csokoládéban található kakaóvaj csökkenti a koleszterin szintet.
  • Polifenol tartalma révén javítja az agyi vérkeringést, ezáltal növeli a memóriát és a koncentrációt, növeli a stressz tűrő képességet, és így csökkenti a depresszió kialakulását, valamint a fáradtság megszüntetésére is alkalmas, ezért eszik a fiatalok a csokoládét vizsgák előtt.
  • Theobromin tartalmának köszönhetően, köhögés csillapítására kiválóan alkalmas. Felnőttnek 5-6 deka, gyereknek 2-3 deka fekete csokoládé megszünteti a megfázás okozta köhögési rohamokat.

Hátrányai
Csokoládé mindennapos, illetve mértéktelen fogyasztása nem ajánlott:

  • A csokoládé sok oxalátot tartalmaz, ami gátolja a csontoknak szükséges kalcium felszívódását, növeli a csontritkulás és a csonttörések valószínűségét.
  • az oxálsav vesekövet is okoz.
  • A csokoládé a napi energiaszükséglet 25 – 30 %-át teszi ki, így az elhízást is okozhat.
  • A csokoládé nagyon sok szénhidrátot tartalmaz, ami gyengíti az immunrendszert, károsan hat a hormonszabályozásra és agyműködésre, megbontja a bélflóra egyensúlyát, így otthona lehet a rendszeres gombás betegségeknek. Ahhoz, hogy a szervezetünk le tudja bontani a csokoládéval szervezetünkbe juttatott cukrot, nagyon sok vitamin és ásványi anyag (kalcium) szükséges.
  • Mikor depresszió ellen és hangulatjavítóként fogyasztjuk a csokoládét, függőséget okoz, a hiánya pedig elvonási tünetekkel jár.
  •  Egyesek pedig a kakaóbab (csokoládé alapanyaga) fermentációjakor (erjesztésekor) keletkező penésztoxinokra (más néven aflatoxin) allergiásak.csoki

Az energiaitalokról általánosságban
Az energiaitalok fogyasztása nem ajánlott a fejlődő szervezetek számára, hiszen a koffein mértéktelen fogyasztása lassíthatja a fiatalok agyfejlődését. Energiaitalok magas koffein- (5-6 csésze kávénak megfelelő) és cukortartalmuk miatt növelik a pulzusszámot és emelik a vérnyomást, felerősítik a szívizom-összehúzódásokat, ezért a szív és érrendszeri panaszokkal együtt élőknek és fiataloknak nem ajánlott. Ráadásul Minden energiaital erős függőséget okoz, nem természetes összetevőik egészségkárosító mellékhatásokat eredményeznek hosszú távon.
energiaital
Hasznos tanácsok:

  • A változatos étkezésre a vizsgaidőszakban kiemelten oda kell figyelni. Sok zöldség, gyümölcs, fehérje és megfelelő mennyiségű szénhidrát legyen az étrendben!
  • Főétkezés helyett ne fogyasszunk csokoládét, hiszen elhízást okoz és csökkenti az étvágyat, aminek következtében tápanyaghiányt okoz!
  • Kávét üres gyomorra ne igyunk!
  • Energiaitalt, kólát és egyéb fokozó szereket nem ajánljuk!
  • A tanulók osszák be úgy a napirendjüket, hogy alvásra és mozgásra is maradjon idő!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Pótoljuk vissza a vitaminokat!

eteltcsakokosan

„Nonprofit nagyker vagyunk”

eteltcsakokosan

Tiszta pont a konyhában

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató