A nyírfacukor (xilit) is rendelkezik tartósító hatással, mint a normál cukor?
A cukor tartósító hatása a vízaktivitást csökkentő szerepének köszönhető, ezáltal gátolja a mikroorganizmusok szaporodását. A mikrobák nem tudják hasznosítani a kémiailag kötött vizet, a számukra hozzáférhető víz hányadáról a teljes víztartalmon belül a vízaktivitás (av) ad tájékoztatást. A vízaktivitás a mikroorganizmusok életben maradását, illetve szaporodását befolyásoló egyik fontos környezeti tényező. A xilit esetében vízaktivitást csökkentő hatásról nem beszélhetünk, ezért tartósító hatása sem ismert.
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom