Ételtcsakokosan

Rendelkezik tartósító hatással?…

2020. február 20.
olvker-1.jpg

A nyírfacukor (xilit) is rendelkezik tartósító hatással, mint a normál cukor?

A cukor tartósító hatása a vízaktivitást csökkentő szerepének köszönhető, ezáltal gátolja a mikroorganizmusok szaporodását. A mikrobák nem tudják hasznosítani a kémiailag kötött vizet, a számukra hozzáférhető víz hányadáról a teljes víztartalmon belül a vízaktivitás (av) ad tájékoztatást. A vízaktivitás a mikroorganizmusok életben maradását, illetve szaporodását befolyásoló egyik fontos környezeti tényező.  A xilit esetében vízaktivitást csökkentő hatásról nem beszélhetünk, ezért tartósító hatása sem ismert.
 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mik a romlott zsír „jelei”?…

eteltcsakokosan

Kerüljük el az élelmiszerpazarlást!

eteltcsakokosan

Fel kell forralni?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató