Ételtcsakokosan

Tojásvásárlás

2017. április 4.

A statisztikák szerint húsvét környékén fogyasztjuk el éves tojásfogyasztás mintegy ötödét. Összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat, amikre érdemes odafigyelni a tojás vásárlásakor.

Csak tiszta, friss, ép tojást vásárolj. A tojás dobozán a minőségmegőrzési idő feltüntetése kötelező. A lejárt szavatosságú tojást ne vásárolj meg.  A közeli lejárati idejű termék esetén pedig gondold át, mikor, mire szeretnéd felhasználni a tojást.

Rengeteg érdekes információt tartalmaz a tojás héja. A tojótyúk telepeket nyilvántartásba veszik és ekkor nyilvántartási számot is kapnak. Többek között ezt a számot is fel kell tüntetni a tojás héján.

tojás jelölés

Az első számjegyből a tyúkok tartásmódja olvasható le. A 0 az ökológiai tartásból származó, szabadtartású és ellenőrzött takarmánnyal etetett állatok tojásain szerepel, az 1-es pedig a szabadtartást jelenti, ahol a baromfi napközben a szabadban mozoghat. 2-essel jelölik az alternatív technológiát, itt a szárnyasokat jellemzően mélyalmon, istállóban helyezik el. A 3-as szám a ketreces tartást jelöli.

A tojáskód második részében két betű jelöli azt az országot, ahonnan a tojás származik (Magyarország: HU). Találkozhatunk más, lengyel (PL), litván (LV) és spanyol (ES) tojással is.

A kód harmadik eleme 01-től 20-ig jelöli a megye és a főváros kódját. Magyarország esetében ezek az alábbiak:

  1. Baranya
  2. Bács-Kiskun
  3. Békés
  4. Borsod-Abaúj-Zemplén
  5. Csongrád
  6. Fejér
  7. Győr-Moson-Sopron
  8. Hajdú-Bihar
  9. Heves
  10. Komárom-Esztergom
  11. Nógrád
  12. Pest
  13. Somogy
  14. Szabolcs-Szatmár-Bereg
  15. Jász-Nagykun-Szolnok
  16. Tolna
  17. Vas
  18. Veszprém
  19. Zala
  20. Budapest

A negyedik rész az állategészségügyi kerület száma. Ebből tudjuk, hogy melyik ellenőrző hatóság felelős a termék élelmiszer-biztonsági ellenőrzéséért, az ötödik elem pedig a tojótyúkot jelöli (T).

Az állattartó telep sorszáma következik ezután, majd az istálló száma.

A tojás osztályozása tömeg alapján történik:

    kicsi, „S” – legfeljebb 53 gramm

    közepes, „M” – 53-63 gramm

    nagy, „L” – 63-73 gramm

    nagyon nagy, „XL” – legalább 73 gramm

FONTOS!

Ne vegyél meg a hiányos jelölésű, sérült, repedt, törött, szennyezett héjú tojást!

A helyi piacon vásárolt tojások esetében találkozhatunk jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre, azonban az értékesítés helyén ezen termelőknek is fel kell tüntetniük a nevet és a címet.

Az üzletekben a tojást tálcán is szabad árusítani, de fel kell tüntetni a csomagolóállomás azonosító számát és a felhasználhatóság időpontját, valamint a megfelelő tároláshoz is ajánlásokat kell tenni.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Jeges nyalánkságok

eteltcsakokosan

Nyári jó tanácsok vásárláshoz, ételkészítéshez

eteltcsakokosan

Mennyi ideig tartsam mélyhűtőben…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató