Ételtcsakokosan

Tojásvásárlás

2017. április 4.

A statisztikák szerint húsvét környékén fogyasztjuk el éves tojásfogyasztás mintegy ötödét. Összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat, amikre érdemes odafigyelni a tojás vásárlásakor.

Csak tiszta, friss, ép tojást vásárolj. A tojás dobozán a minőségmegőrzési idő feltüntetése kötelező. A lejárt szavatosságú tojást ne vásárolj meg.  A közeli lejárati idejű termék esetén pedig gondold át, mikor, mire szeretnéd felhasználni a tojást.

Rengeteg érdekes információt tartalmaz a tojás héja. A tojótyúk telepeket nyilvántartásba veszik és ekkor nyilvántartási számot is kapnak. Többek között ezt a számot is fel kell tüntetni a tojás héján.

tojás jelölés

Az első számjegyből a tyúkok tartásmódja olvasható le. A 0 az ökológiai tartásból származó, szabadtartású és ellenőrzött takarmánnyal etetett állatok tojásain szerepel, az 1-es pedig a szabadtartást jelenti, ahol a baromfi napközben a szabadban mozoghat. 2-essel jelölik az alternatív technológiát, itt a szárnyasokat jellemzően mélyalmon, istállóban helyezik el. A 3-as szám a ketreces tartást jelöli.

A tojáskód második részében két betű jelöli azt az országot, ahonnan a tojás származik (Magyarország: HU). Találkozhatunk más, lengyel (PL), litván (LV) és spanyol (ES) tojással is.

A kód harmadik eleme 01-től 20-ig jelöli a megye és a főváros kódját. Magyarország esetében ezek az alábbiak:

  1. Baranya
  2. Bács-Kiskun
  3. Békés
  4. Borsod-Abaúj-Zemplén
  5. Csongrád
  6. Fejér
  7. Győr-Moson-Sopron
  8. Hajdú-Bihar
  9. Heves
  10. Komárom-Esztergom
  11. Nógrád
  12. Pest
  13. Somogy
  14. Szabolcs-Szatmár-Bereg
  15. Jász-Nagykun-Szolnok
  16. Tolna
  17. Vas
  18. Veszprém
  19. Zala
  20. Budapest

A negyedik rész az állategészségügyi kerület száma. Ebből tudjuk, hogy melyik ellenőrző hatóság felelős a termék élelmiszer-biztonsági ellenőrzéséért, az ötödik elem pedig a tojótyúkot jelöli (T).

Az állattartó telep sorszáma következik ezután, majd az istálló száma.

A tojás osztályozása tömeg alapján történik:

    kicsi, „S” – legfeljebb 53 gramm

    közepes, „M” – 53-63 gramm

    nagy, „L” – 63-73 gramm

    nagyon nagy, „XL” – legalább 73 gramm

FONTOS!

Ne vegyél meg a hiányos jelölésű, sérült, repedt, törött, szennyezett héjú tojást!

A helyi piacon vásárolt tojások esetében találkozhatunk jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre, azonban az értékesítés helyén ezen termelőknek is fel kell tüntetniük a nevet és a címet.

Az üzletekben a tojást tálcán is szabad árusítani, de fel kell tüntetni a csomagolóállomás azonosító számát és a felhasználhatóság időpontját, valamint a megfelelő tároláshoz is ajánlásokat kell tenni.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Élelmiszer-adományozás

eteltcsakokosan

Mi legyen a savanyúság?

eteltcsakokosan

Miért kell kezet mosni?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató